Šest slovenskih evroposlancev: Resni zadržki glede Hrvaške v schengnu. Zakaj nista zraven tudi Zver in Tomčeva?

DR
18.10.2019 09:11

Poziv, ki ga obstruirata le poslanca SDS Milan Zver in Romana Tomc, poslan Jean-Claudeu Junckerju, predsedniku Evropske komisije, Ursuli von der Leyen, izvoljeni predsednici Evropske komisije, Donaldu Tusku, predsedniku Evropskega sveta, Charlesu Michelu, bodočemu predsedniku Evropskega sveta, Marjanu Šarcu, predsedniku slovenske vlade, objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska evroposlanska osmerica
Robert Balen

"Vstop Republike Hrvaške v schengensko območje


Evropska komisija naj bi 22. oktobra 2019 sprejela odločitev o oceni napredka Republike Hrvaške pri izpolnjevanju zahtev za vstop v schengensko območje.

Schengenski sporazum je eden od pomembnejših dosežkov EU, ki državljanom EU ne omogoča le prostega gibanja, temveč tudi zbližuje vse države članice, povečuje mednarodno sodelovanje, spodbuja trgovino in turizem ter povezovanje med različnimi narodi. Schengensko območje državljanom EU zagotavlja veliko pravic, hkrati pa državam članicam nalaga izjemno odgovornost pri varovanju njegovih zunanjih meja.

Izzivi z migracijami, negotove geopolitične razmere in povišano število nezakonitih prehodov meja povzročajo velik pritisk na sedanje schengenske meje. Ta pritisk je povzročil tudi ponovno uvedbo notranjih mejnih pregledov na schengenskem območju, ki so se vzpostavili po hudem migracijskem valu leta 2015. Upoštevajoč zadnje dogajanje na meji med Turčijo in Sirijo nas lahko upravičeno skrbi, da bi se migracijski val iz leta 2015 ponovil tudi v prihodnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta