Sestavljanje 14. slovenske vlade: Janšev problem je zdaj kadrovska križanka

Uroš Esih Uroš Esih
03.03.2020 20:25

Dogajanje ob robu izvolitve Janeza Janše za mandatarja je pokazalo, da se kljub naglici vse stranke soočajo s težavami pri iskanju ministrskih kandidatov. Levosredinska opozicija napovedala poenotenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj je bilo v DZ živahno tako v dvorani kot na hodnikih. Med drugim so usklajevali imena ministrov in sekretarjev. 
Robert Balen

Prolog v včerajšnjo sejo državnega zbora, ki je za mandatarja 14. slovenske vlade izvolila Janeza Janšo, je bila akcija Mladega foruma SD, ki je poslancem pred vhodom v hram demokracije simbolno postavil ogledalo. Vabili so poslance, da se pogledajo v stensko ogledalo in si namenijo nekaj samokritike in se spomnijo, zakaj so jih državljanke in državljani izvolili na poslanska mesta. Zrcalni pogled je bil v prvi vrsti namenjen poslancem SMC in Desusa, ki sta iz "Antijanša tabora" prejšnje vlade brez preverjanja volje svojih volivcev preskočili v tretjo Janševo vlado. V njihovo ogledalo se očitno ni pogledal nobeden od ciljanih poslancev.

Zorčič se je pogledal v ogledalo

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, sicer pa kandidat druge največje koalicijske stranke za vodenje državnega zbora (DZ), je denimo dejal, da je v DZ prišel zelo zgodaj, zato mu ni uspelo pogledati se v mladoforumsko ogledalo, je pa se v svoje brez težav pogledal doma. Sicer pa so se poslanci SMC med vsemi poslanskimi skupinami včeraj še najbolj izogibali novinarjev, od katerih so lahko pričakovali zanje neprijetna, a za javnost pomembna vprašanja.
Pred novinarje je od podpornikov nove vlade stopil le Zorčič, kandidat za predsednika DZ, kot je zdaj "javna skrivnost", kar je na koncu dneva potrdil tudi predsednik stranke Zdravko Počivalšek. Povedal je, da ponedeljkov izstop častnega predsednika SMC Mira Cerarja iz stranke, ko je zdaj že nekdanjim strankarskim kolegom očital obračanje po vetru, ni imel prav nobenega vpliva na odločanje poslancev za vstop v Janševo vlado. Vse to so na koncu potrdile tudi številke.

Kadrovske zagate koalicijskih strank

Precej presenetljivo je tudi vodja največje poslanske skupine SDS Danijel Krivec priznal, da najbolj organizirana stranka, ki se pogosto hvali s svojim globokim kadrovskim bazenom, še vedno nima vseh kandidatov za ministre. Zvonko Černač naj bi bil odpadel iz igre za notranjega ministra, naj bi pa zasedel mesto koroške Slovenke Angelike Mlinar na koheziji. Je pa glede imena za ministra za Slovence po svetu zaokrožilo ime zamejskega odvetnika Damijana Terpina.
Gladko ne gre niti v Novi Sloveniji. Predsednik stranke Matej Tonin je že potrjen kandidat za obrabnega ministra, Jernej Vrtovec naj bi kljub vsem pomislekom v zadnjih dneh sedel na stolček infrastrukturnega ministra, kandidat za ministra za delo Cveto Uršič, sicer direktor Slovenske karitas, pa naj bi se zadovoljil "le" s sekretarskim mestom na omenjenem ministrstvu. Po neuradnih informacijah je strankino veteranko Vido Čadonič Špelič, ki je bila kandidatka za ministrico, blokiral Janša, kar kaže na to, da želi novi mandatar popoln nadzor nad ministri, kljub temu da SDS nima ministrske večine v vladi.

​Opozicija je šibkejša kot na papirju

Kljub temu da je bilo glasovanje tajno, pa stranke na različne načine poskrbijo, da je mogoče natančno razbrati, kako je glasoval kdo od njihovih poslancev. V volilni komisiji so namreč predstavniki strank, ki ob preštevanju glasovnic preverijo, ali so njihovi poslanci glasovali v skladu z dogovorom. Običajno se v poslanski skupini dogovorijo, s katero barvo svinčnika in na kakšen način bodo obkrožili dogovorjeno opcijo.
V strankah z daljšo parlamentarno tradicijo so zato znali povedati, da manever SAB, da ne prevzamejo glasovnic, s čimer so manifestirali, da ne podpirajo Janševe vlade, ne zdrži. Če bi zaupali poslancema, za katera se je ugibalo, da utegneta podpreti Janšo, Marku Bandelliju in Francu Kramarju, bi ju lahko pripustili h glasovanju, je bilo slišati.
Glasovanje je pokazalo, da ima opozicija manj kot formalnih 40 poslancev, saj se je SNS postavila v vlogo pogodbene opozicijske podpore. Preostale štiri levosredinske stranke pa pod formalnim patronatom SD že kujejo skupen opozicijski nastop. Na pobudo SD so vanj privolile vse stranke, tudi Levica, ki pa je napovedala najtršo opozicijsko držo med vsemi. "V opoziciji bomo delovali tako, da bo vlada naredila čim manj škode, ki jo že napoveduje," je napovedal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta