Silvestrovanja preko agencij: Od domačih term do tropske eksotike. Pa tudi k dedku Mrazu na Finsko

Saša Britovšek Saša Britovšek
26.12.2022 18:48

Turistične agencije za novoletne praznike zaznavajo veliko zanimanja tako za bližnje destinacije, kot so terme ali domači hoteli z bazeni, kot za potovanja na eksotične destinacije, kot so Maldivi, Tajska ali Oman.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Letošnji božično-novoletni prazniki so nas ujeli v času, ko se turizem ponovno postavlja na noge. Tudi turistični delavci se strinjajo, da so se počitnice in potovanja vrnili v polnem zamahu. Med aktualnimi prazniki zaznavajo veliko zanimanja tako za bližnje destinacije, kot so terme ali domači hoteli z bazeni, kot za potovanja na eksotične destinacije, kot so Maldivi, Tajska ali Oman.

Silvestrovo v termah ali v smučarski vasici

Pred leti so bili v prednovoletnem času popularni silvestrski obiski prestolnic, kot so Praga, Beograd in Budimpešta. "Že nekaj let opažamo, da ljudje velika mesta raje obiščejo v času božiča ali prej v adventnem decembru kot pa prav čez novo leto, kot je bila včasih navada. Zadnja leta so ta potovanja večinama rezervirana zgolj za mlade," nam je pojasnila Nataša Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček. "Največ prazničnih rezervacij smo imeli z željami po oddihu v zdraviliščih ali na Obali - seveda v hotelih z bazeni. Iskana so bila tudi smučarska središča in seveda daljša potovanja - poleg bližnjih Egipta in Kanarskih otokov je veliko povpraševanja za Dubaj, Maldive, Tajsko, Dominikansko republiko …," našteva Nataša Jeza Kotnik.

Češka prestolnica decembra ponuja mogočen pogled na cerkve in gradove.
EPA

Za pobege v zadnjem trenutku so aktualne predvsem že omenjene bližnje prestolnice in smučarske vasice s pravljičnim zimskim vzdušjem. Pravljično pa je menda tudi na severu Evrope, saj so bila potovanja na Finsko z obiskom vasice dedka Mraza tako hitro razprodana, da so pri Sončku razpisali še januarski termin za odhod na hladni sever.

Ni več hipnih odločitev

Da je skok v toplejše kraje ponovno aktualen, opažajo tudi v agenciji Palma. "Letos je ponovno veliko zanimanja, ali kar prva izbira, bi lahko rekli, za novoletna potovanja z letali iz Ljubljane in Zagreba na Madeiro, Malto, v Egipt, Valencio, Dubaj in Abu Dabi. Potem pa tudi Oman, Maroko in Jordanija. Še vedno so za silvestrovanje že tradicionalno priljubljene prestolnice oziroma mesta, kot so Istanbul, Pariz, Sicilija, Apulija, Barcelona, Budimpešta, Bratislava, Sarajevo, Beograd. Zanimiv potovalni hit pa je letos postala Albanija," razlaga Nena Kraševec iz Palme.

Potovanja na Finsko z obiskom vasice dedka Mraza so bila tako hitro razprodana, da so pri Sončku razpisali še januarski termin​. 
EPA

Pravi še, da je malo takšnih gostov, ki bi čakali na zadnji trenutek, kar je posebnost zadnjega obdobja. Načrtovanje počitnic ni več hipno, temveč organizirano in načrtovano vnaprej, saj tudi "last minute" ponudbe praktično ni, ker razpoložljiva mesta zapolnijo že prej.

Kaj pa covidne omejitve?

Dvoletno obdobje, ki je za nami, je v nekaterih pogledih spremenilo potovalne navade in najočitnejša je ta, da med načrtovanjem počitnic še vedno pomislimo tudi na covidne omejitve. S tem se strinja tudi Nena Kraševec. "Ta vprašanja so povsem normalna, saj se prvič po dveh letih lahko odpravimo na pot sproščeno, covidnih omejitev tako rekoč skoraj ni več. Zato je vedno več povpraševanj po daljših potovanjih." O covidnih potrdilih in nujnem poživitvenem odmerku cepiva za prehajanje meja pa: "Trenutno Japonska za vstop zahteva potrdilo o poživitvenem odmerku. Združene države Amerike polno cepljenje, posamezne države zunaj Evrope pa zahtevajo za vstop hitri test. Situacija oziroma pogoji se zelo hitro spreminjajo, zato je smiselno, da se en teden pred odhodom ponovno preverijo pogoji za vstop v posamezno državo."

Eni torej v zdravilišče, drugi v smučarsko vasico, tretji pa pod tropsko sonce. Kolikor je potnikov, toliko je različnih želja in zato različnih zneskov, ki smo jih Slovenci pripravljeni odšteti za božično-novoletne počitnice. "Glede na veliko ponudbo so seveda različne tudi cene. Tako nekateri odštejejo 65 evrov za enodnevno silvestrovanje v Benetkah, medtem ko so drugi pripravljeni odšteti tudi nekaj tisoč evrov, ko gre za daljša in bolj eksotična silvestrovanja," opažajo v turistični agenciji Palma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta