Sindikat policistov in društvo kriminalistov obsojata napade: "V kolikšni meri nas lahko to skrbi?"

A.L.
19.02.2020 15:35

"V zadnjem mesecu dni smo v medijih zasledili številne prispevke, ki so poskušali diskreditirati delo policije, policistk in policistov," sporočajo v sindikatu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

V Sindikatu policistov Slovenije so se odzvali na nadzor Knovsa na NPU. Kot pravijo, sindikat najostreje javno obsoja neupravičene in zlonamerne poskuse diskreditacij posameznih policistk in policistov, "ki so zaradi svojega profesionalnega dela, očitno posegli tudi v posamezne interesne sfere in so zdaj deležni medijskih obračunavanj, s katerimi se poskuša tiste, ki preiskujejo kazniva dejanja in storilce pripeljati pred odgovornost, prikazati v negativnem kontekstu. V zadnjem mesecu dni smo v medijih zasledili številne prispevke, ki so poskušali diskreditirati delo policije, policistk in policistov. Vrhunec nesprejemljivega in skrajno zavržnega ravnanja, ki pomeni neposreden napad na avtonomijo policije, pa predstavlja dogajanje zadnjih dni, ko politika in posamezni mediji diskreditirajo policijo in posamezne zaposlene za medsebojna politična obračunavanja. S tem posledično grozijo policiji, ker se ne dovoli pripeljati v polje političnih zlorab, ampak vztraja na svojem avtonomnem, strokovnem in profesionalnem delu". Ob tem v sindikatu dodajajo, da takšna ravnanja politike vseh barv in konstelacij so v pravni in demokratični družbi popolnoma nesprejemljiva.
"V demokratičnih družbah velja strogo načelo, da so varnostne strukture dobrina države, na katerih se politična kopja ne smejo lomiti. Zaradi tega v zahodnih demokracijah policijske organizacije uživajo veliko stopnjo avtonomije, ki jim zagotavlja neodvisnost od dnevno političnega dogajanja."
Celotno izjavo Sindikata policistov Slovenije si lahko preberete tukaj.

V društvu kriminalistov sporočajo: Odločno podpiramo pokončno držo generalne direktorice policije

Oglasili so se tudi v Društvu kriminalistov Slovenije, kjer, kot pravijo, že nekaj časa z zaskrbljenostjo spremljajo "posplošene, neosnovane in popolnoma neargumentirane napade na posamezne zaposlene in na kriminalistično policijo kot službo v celoti in jih najostreje obsojamo. Ti napadi se potencirajo še posebej v zadnjih dneh, z zapisi v posameznih medijih, izjavah določenih politikov ter z 'režiranjem izrednih razmer' tudi, po našem mnenju, z zlorabo parlamentarnih nadzornih institucij, vse pa z namenom prikazovanja kriminalistične policije kot orodja za politično delovanje ter diskreditacijo posameznikov. V kolikšni meri nas lahko to skrbi, da se za doseganje (političnih) ciljev uporablja vsa sredstva, vzvode in moč", se sprašujejo v društvi kriminalistov.
Kot pravijo, zagovarjajo učinkovito izvajanje nalog, ki so zaupane policiji v demokratični pravni državi, hkrati pa tudi nadzor z ustreznimi in zadostnimi jamstvi, ki bodo dosledno preprečevala morebitne zlorabe pooblastil in varstvo pred arbitrarnimi, samovoljnimi in čezmernimi posegi v človekove pravice. "Tega se nikoli nismo in se ne bomo otepali, ampak sodelujemo konstruktivno z vsemi nadzornimi organi, ki jih ni malo. Med drugim poteka zelo učinkovit nadzor strokovnih služb, nadzor ministrstva za notranje zadeve, nadzor varuha človekovih pravic, nadzor informacijskega pooblaščenca, nadzor računskega sodišča, usmerjanje državnega tožilstva v konkretnih zadevah/preiskavah, presoja sodišč ..."
Ob koncu v društvu kriminalistov sporočajo, da bodo, ne glede na napade, kriminalisti in policisti tudi v bodoče svoje delo opravljali zakonito in strokovno, operativno neodvisno, upoštevajoč etične in moralne norme. Sporočajo, da to pričakujejo tudi od drugih. "Zato odločno podpiramo suvereno in pokončno držo generalne direktorice policije mag. Tatjane Bobnar, ki se je opisanim pritiskom in zlorabam odločno zoperstavila."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta