Skupina Green Dragons slavila z ognjemetom, Janković načrtuje opravičila, kaj pa onesnaženje? To pravijo na Arso ...

A.L., STA
03.10.2023 17:51

Na vprašanja glede dogodka je danes na redni tedenski novinarski konferenci odgovarjal tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po pričevanjih udeležencev dogajanja v središču mesta je bilo sinočnje dogajanje v Ljubljani podobno, kot je ob Silvestrovem.
Robert Balen

Ljubljanska navijaška skupina Green Dragons praznuje 35 let. V ta namen so sinoči zmaji prestolnico z ognjemetom in baklami obarvali v zeleno. Naključne turiste v središču prestolnice in tudi mnoge Ljubljančane, ki so se malce pred osmo uro znašli na obrežju Ljubljanice, je sprva presenetil močan pok, za katerim se je ob glasnem navijaškem prepevanju prižgalo na stotine signalnih bakel, nebo pa so ob tem razsvetlile rakete.

Po pričevanjih udeležencev dogajanja v središču mesta je bilo sinočnje dogajanje v Ljubljani podobno, kot je ob Silvestrovem. Opaziti je bilo možno veliko število prižganih bakel, sprožene so bile baterije raketnih pirotehničnih izstrelkov s številnih objektov v centru mesta, dimne bombe, prižigale so se naprave s svetlobo, stroboskopi.

A ponedeljkov "pirotehnični spektakel", kot so ga poimenovali v skupini Green Dragons, je predvsem na družbenih omrežjih povzročil kar nekaj kritik. Približno desetminutno dogajanje je bilo namreč zelo hrupno, rakete, bakle in dimne bombe pa so tudi močno onesnažile ozračje v najožjem središču mesta ter precej meščanov in obiskovalcev presenetile.

Oglasili so se tudi na twitter profilu Agencije RS za okolje (ARSO), kjer so zapisali: "Zaradi ognjemeta je bil včeraj, 2. 10. 2023, v nekaterih delih Ljubljane zrak nekaj časa zelo onesnažen z delci PM₁₀. 10 -minutne vrednosti delcev PM₁₀ so presegle 400 µg/m³."

Na vprašanja glede dogodka je danes na redni tedenski novinarski konferenci odgovarjal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Ta je povedal, da je vodstvo skupine na sedež mestne občine prišlo napovedat, da bodo obletnico delovanja proslavili na tak način. Na vprašanje, ali so dogodek prijavili na upravni enoti, je župan dobil odgovor, da tega v skupini ne počnejo.

Vodstvu občine so Green Dragons izrazili željo, da se za 15 minut v najožjem središču ugasne javna razsvetljava, in tej želji so na občini sledili. Javno podjetje Voka-Snaga je nato tudi pospravilo odpadke, ki so ostali za ponedeljkovim dogajanjem. Janković za zdaj nima podatkov, da bi med akcijo prišlo do kakšnega izgreda ali poškodbe na objektih.

Se pa zaveda vseh negativnih vidikov dogodka, a pri tem opozarja, da bi Green Dragons to izvedli v vsakem primeru.

Če pa se bodo meščani zaradi ponedeljkovega večernega dogajanja pritožili na občino ali njemu osebno, je Janković danes napovedal, da se bo vsakemu opravičil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta