"Slovenske" glasbene kvote za zasebne radijske postaje ne veljajo. Radio City: Razumno! Milosavljević: Opozarjali smo

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
06.11.2019 10:53

Ustavni sodniki so razveljavili del zakona o medijih. Ustavnost zakona, ki predpisuje obvezne deleže predvajanja slovenske glasbe, so presojali na zahtevo državnega sveta, postaje Radio City in drugih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomembna zmaga glasbenih urednikov na ustavnem sodišču.
Andrej Petelinšek

Najmanj 20 odstotkov vse dnevno predvajane glasbe vsakega radijskega in televizijskega programa mora biti slovenska glasba oziroma glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev. Delež ... mora biti dosežen glede na predvajano glasbo v oddajnem času med 0. in 6. uro, v oddajnem času med 6. in 18. uro in v oddajnem času med 18. in 24. uro. Najmanj 70 odstotkov deleža iz prejšnjega odstavka mora predstavljati glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku, razen ko gre za radijske in televizijske programe, ki v večinskem delu predvajajo instrumentalno glasbo. Najmanj četrtino deleža iz prvega odstavka tega člena mora predstavljati slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma.
Pristojno ministrstvo upravlja evidenco skladb ... V evidenci obdeluje podatke o naslovu skladbe in njihovem avtorju oziroma izvajalcu ter datumu prvega predvajanja, ki jih pristojnemu ministrstvu priglasijo avtorji oziroma izvajalci. Evidenca je javno dostopna na spletni strani pristojnega ministrstva. Obveznost zagotavljanja deleža glasbe ne velja v času, ko je glede na podatke iz evidence iz prejšnjega odstavka za zagotavljanje deleža glasbe, prvič predvajane pred največ dvema letoma, na voljo manj kot 100 skladb.

Zgoraj našteto iz zakona o medijih za zasebne radijske postaje poslej ne velja, ti deli členov 86 in 86 a so razveljavljeni! Tako je odločilo ustavno sodišče na pobudo mariborskega Radia City, državnega sveta in še nekaterih. Ker da je to, kar je zdaj razveljavljeno, v opreki s pravili pravne države. Odločilo je soglasno. Sodnica dr. Špelca Mežnar je bila iz odločanja izločena.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta