Sodnih zaostankov ne bo mogoče odpraviti čez noč

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
23.04.2020 17:16

Sodišča delujejo okrnjeno. Največ težav bo po sprostitvi ukrepov na področju insolvenčnega prava, delovnih sporov in upravnopravnih postopkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je pravosodni ministrici Lilijani Kozlovič že podal pobudo za skrajšanje sodnih počitnic. 
Ministrstvo za pravosodje

Med ukrepi, ki jih vlada načrtuje v prihodnjih dneh, je tudi postopkovno sproščanje sodnih in upravnih zadev. Sodišča so, spomnimo, v času ukrepov zaradi omejitve širjenja koronavirusa odločala zgolj v nujnih zadevah, torej v preiskavah in sojenjih v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost, v zadevah zavarovanja, izvršilnih zadevah v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi, sporih za objavo popravka objavljene informacije ter v nekaterih zadevah prisilne poravnave in stečaja. Po noveli zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami zaradi epidemije covida-19 bi zdaj sodišča lahko odločala tudi v nekaterih nenujnih zadevah. Na ministrstvu za pravosodje sicer opozarjajo, da bo potrebna posebna previdnost, da se zaradi ukrepov za varovanje zdravja ljudi ne omogoči oškodovanja pravic šibkejših strank, predvsem tistih, ki nimajo stalnega dostopa do kvalificiranega pravnega svetovanja in zastopanja. "Zato je nujno, da se delovanje sodstva začne postopoma in ne hipno in posledično na škodo strank, še posebej tistih najšibkejših," so poudarili.

​Sodniki intenzivno delajo tudi doma

Pojavljajo se tudi ugibanja, kakšni bodo sodni zaostanki zaradi okrnjenega dela sodišča v času epidemije. Na vrhovnem sodišču odgovarjajo, da verodostojne ocene še ni mogoče podati, zagotovo pa zastojev, ki bodo nastali zaradi tega, ne bo mogoče odpraviti čez noč. "Statistični podatki sicer kažejo, da so sodišča v letošnjem marcu opravila za polovico manj narokov kot v marcu lani," navaja vrh sodstva. Dodajajo pa, da se bo število zadev, ki bodo v reševanju po koncu izrednih ukrepov, povečalo tudi na račun dejstva, da lahko sodniki sedaj, ko jih večina dela od doma, intenzivno študirajo predvsem zadeve, ki so jih v reševanje prejeli pred epidemijo. "Na novih zadevah, ki so jih prejeli po tem datumu, se dela v omejenem obsegu, ker pogoji za vsebinsko reševanje praviloma še niso izpolnjeni - razen v primerih, ko gre za nujne zadeve," pravijo na vrhovnem sodišču.

V pripravi izhodna strategija

Vrhovno sodišče sicer pripravlja izhodno strategijo za delovanje sodstva po odpravi koronaukrepov. Med možnostmi je skrajšanje sodnih počitnic, odločanje na instančnih sodiščih (na sejah) med sodnimi počitnicami ali sicer še v trajanju posebnih ukrepov tudi v nenujnih zadevah in odločanju na prvi stopnji v določenih nenujnih zadevah, ki ne zahtevajo neposrednega stika strank s sodiščem. "V vsem navedenem sodelujemo z ministrstvom za pravosodje," še pravijo na vrhovnem sodišču in dodajajo, da je predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič tako že podal pobudo sodstva za skrajšanje sodnih počitnic, vendar bo za dejansko realizacijo te pobude - tudi če bo uveljavljena z zakonom - potrebna pripravljenost tudi ostalih deležnikov v sodnih postopkih, torej odvetnikov, državnih tožilcev, državnih odvetnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta