Tedni minevajo, vrste zaradi unovčevanja kuponov ostajajo: Kako v Sparu odgovarjajo na težave, ki še kar nastajajo?

A.L.
22.02.2024 12:00

V Sparu se novega sistema unovčevanja kuponov mnogi kupci, predvsem upokojenci, še vedno niso navadili. Marsikdo med njimi si pametnega telefona ne more privoščiti, izrezovanje kuponov je zamudno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Pred več kot mesecem dni smo poročali o spremembi pri unovčevanju kuponov v Sparovih trgovinah, ki je sprožila precej slabe volje. Spomnimo, do konca lanskega leta je v Sparovih trgovinah veljalo, da so zaposleni na blagajnah ob predložitvi kartice zvestobe - fizične ali v aplikaciji - kupce tudi sami spomnili na možnost koriščenja kupona ali pa jim popust kar samodejno obračunali. Z novim letom je prišlo do spremembe. Odslej morajo kupci namreč imeti naloženo tudi aplikacijo, v kateri so elektronski kuponi, če je nimajo, pa morajo kupon izrezati z letaka. Navidez majhna sprememba se je izkazala za velik problem predvsem med upokojenci. V Sparovih trgovinah so tako z novim letom začele nastajati dolge vrste na blagajnah.

Z novim letom slaba volja v Sparu: Unovčevanje kuponov oteženo, težave predvsem za upokojence

Situacija tudi več kot mesec dni po uvedbi spremembe ni bistveno drugačna. Čakanje na blagajnah se zaradi iskanja kuponov in nepoznavanja novega sistema nadaljuje. To sta potrdili tudi sogovornici, upokojenki, ki že leta redno kupujeta v Sparovih trgovinah in tam tudi koristita popuste. "Stara sem 83 let in imam pametni telefon, a ga uporabljam le za klicanje. Znam tudi pogledati SMS-sporočilo, a to je tudi vse. Nisem si predstavljala, da se bom pri teh letih morala učiti uporabljati aplikacije zato, da bom lahko v trgovini nekaj prihranila," pravi prva sogovornica in še: "Prejšnji teden sem v Sparu opravila večji nakup in ob iskanju kupona naredila dolgo vrsto, poleg tega pa v slabo voljo spravila še nekaj kupcev v vrsti, ki so glasno izražali svoje nestrinjanje. Podobna vrsta je bila tudi na sosednjih blagajnah."

Druga sogovornica se ne strinja s predlogi družinskih članov, naj preprosto začne kupovati drugje. "Spara, v katerem kupujem že leta in leta, sem navajena. Vem, kje najdem kakšno stvar, je blizu mojega doma in tja grem lahko tudi peš, kadar me mož ne more peljati. Še vedno grem tudi v druge trgovine, a Spara sem najbolj navajena. Za nas, starejše, je takšna sprememba lahko cela znanost," razmišlja.

Pretirane skrbi za upokojence ni

V Sparu so že januarja s svojimi odgovori dali vedeti, da jih situacija, ki mnoge postavlja v nelagoden položaj, ne skrbi preveč. Takrat so zatrjevali, da želijo "v hitrem tempu življenja svojim kupcem olajšati nakupovalno izkušnjo z uporabo Sparove mobilne aplikacije, saj imajo njeni uporabniki vse ugodnosti na enem mestu in vedno pri roki". 

Ker je stanje v trgovinah še vedno podobno, smo se z vprašanji znova obrnili na Spar. Konkretno niso odgovorili na nobeno od naših vprašanj. Uvodoma so prekopirali januarsko sporočilo in znova ponovili, da želijo kupcem olajšati nakupovalno izkušnjo. V nadaljevanju pa sporočili: "Želimo si, da bi čim več kupcev spoznalo, kaj vse jim nudi naša aplikacija, in da bi jo ob nakupih v naši trgovini čim pogosteje uporabljali. Na aplikaciji Spar plus so kupcem vedno na voljo številni popusti in druge ugodnosti, tedenska ponudba menujev, letak v digitalni obliki, recepti in ideje za jedilnik, nakupovalni listek, nagradne igre, obvestila o vseh novostih v trgovini in v podjetju Spar Slovenija."

Spomnili so, da je vse ugodnosti, ki so kupcem na voljo v njihovi mobilni aplikaciji, možno koristiti tudi brez uporabe digitalne aplikacije oziroma pametnega telefona. Torej, ena od možnosti je tudi izrezovanje kuponov z letakov ali fotografiranje le-teh. Za konec so dali vedeti, da so z uvedbo novega načina unovčevanja kuponov zadovoljni, enako naj bi veljalo tudi za kupce. "Vse od začetka leta smo zaznali velik porast števila novih uporabnikov aplikacije Spar plus, kar potrjuje, da so se kupci navadili na novi sistem uveljavljanja ugodnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta