Televizija Slovenija ima začasnega direktorja, Lado Ambrožič spregovoril o lobiranju

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
20.09.2021 16:49
19 programskih svetnikov (od 24 navzočih) je podprlo predlog generalnega direktorja, da za vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija predlaga Valentina Areha. Dva svetnika sta bila proti, dva vzdržana, en pa ni pristopil h glasovanju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Pred programskimi svetniki Radiotelevizije Slovenija je bil tokrat predlog, s katerim je generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough za vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija predlagal Valentina Areha, donedavnega urednika Odmevov, ki mu je Grah Whamough po internem razpisu nedolgo nazaj dodelil projekt, po katerem bo informativni program prešel na novo tehnološko podporo. Ker so programski svetniki predlog generalnega direktorja za imenovanje v. d. direktorja prejeli na dan seje, je predsednik sveta Ciril Baškovič kolegom dodelil tudi petminutni odmor, da so se lahko seznanili z gradivom. Valentin Areh je pred svetniki sicer pojasnil, da ga je šele včeraj generalni direktor zaprosil za življenjepis in da je danes podpisal soglasje za kandidaturo. "Upam, da me boste razumeli ... Šele včeraj sem izvedel za to zadevo, niti nisem vedel, da bom prišel pred vas," je pred svetniki razlagal Areh.

"Še ena od čudnih stvari, ki se dogajajo v zadnjih mesecih," je svetnik Ladislav Ambrožič pokomentiral zadnji kadrovski predlog generalnega direktorja. Ob tem je omenil, da je Grah Whatmough pred meseci predlagal programske spremembe mimo urednikov in programskega sveta, medtem ko je zamenjavo direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak po hitrem postopku označil za "zvijačno", saj programski svet o predlogu razrešitve sploh ni glasoval. "Član nadzornega sveta je lobiral 16. avgusta, naj ne hodim na sejo, da bo nesklepčna, ker me bodo sicer valjali po časopisih," je še povedal Ambrožič in dodal, da ni zadovoljen s predlogom generalnega direktorja za začasnega vodjo javne televizije.  

Andrej Grah Whatmough je poudaril, da bo mandat Valentina Areha morda tudi krajši od šestih mesecev, ker namerava takoj, ko se končajo aktivnosti s sprejemom programsko-produkcijskega načrta in finančnega plana za leto 2022, objaviti javni razpis za direktorja oziroma direktorico s polnim mandatom. Preden je Baškovič dal besedo Arehu, je Grah Whatmough svetnikom še sporočil, da pred zaslišanjem morda preveč pričakujejo od kandidata in da ne more imeti razdelanega programa dela, saj bo le začasno prevzel vodenje TVS.  

Valentin Areh namerava s kolegi najprej pripraviti kakovosten programsko-produkcijski načrt za leto 2022 in hkrati skrbeti, da bo delo na javni televiziji, dokler ne dobi direktorja oziroma direktorico s polnim mandatom, potekalo nemoteno. Ob tem je še poudaril, da je delal tudi za tuje televizije, zaradi česar se namerava povezati s pristojnimi z uglednih javnih televizij BBC, ZDF in ORF, kjer bi lahko dobili kakšen nasvet oziroma bi jim pomagali z izkušnjami pri oblikovanju programa. "Tam se s komercialnimi televizijami spopadajo s kakovostjo," je dodal. Na vprašanje glede statusa oddaj Tarča in Studio City pa je dejal: "Oddaja Tarča je naša prioritetna oddaja. Studio city se lahko pohvali s stabilno gledanostjo. S tako prakso je treba nadaljevati." 

Spomnimo, Grah Whatmough je pred meseci med drugim predlagal uvedbo narodnozabavne oddaje ob ponedeljkih zvečer in preložitev Studia city na torek, ko bi se izmenjeval z dokumentarnim filmom, kar so mnogi razumeli zgolj kot uresničevanje dolgoletne želje politične desnice po ukinitvi te že legendarne oddaje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta