Težave s komarji? Vam zapestnica ne pomaga? Zveza potrošnikov je objavila rezultate testov različnih pripomočkov

M.R.
17.07.2019 13:17

Imate tudi vi letos težave s komarji? Tudi vas pikajo pa bi radi ukrepali, a praktično nič ne zaleže? Potem berite naprej, saj je Zveza potrošnikov Slovenije objavila rezultate testov učinkovitosti pršil in losjonov, ki jih je opravila francoska potrošniška organizacija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Proizvajalci za svoje izdelke trdijo, da bo zaščita trajala od 6 do 8 ur, nekateri zagotavljajo celo 12 ur, pri tem pa ne navajajo, kako učinkovita je zaščita v tem času. Zato so si preizkuševalci postavili tesno spodnjo mejo, da mora biti zagotovljena vsaj 95-odstotna zaščita v času obljubljenega trajanja. 
In pri veliki večini izdelkov zaščita ni bila več tako visoka že po treh urah od nanosa. Le trije izdelki so visoko zaščito ohranili še četrto uro, pozneje pa je vsem t. i. repelentom učinkovitost znatno padla. 
Zelo neučinkovite so tudi naprave za odganjanje komarjev. Med testiranimi napravami, ki jih najdemo tudi na policah slovenskih trgovin, je ena v 12 urah odvrnila vsega 6 odstotkov tigrastih komarjev in 12 odstotkov navadnih. Druga je odgnala malenkost več tigrastih komarjev in 35 odstotkov navadnih. 
Za povsem neučinkovite so se izkazale tudi zapestnice. Večina naj bi komarje odganjala z vonjavami eteričnih olj, ki so komarjem neprijetne. Dovolj zgovoren je že komentar preizkuševalcev, ki so dejali, da so komarji med testom pristajali tudi na samih zapestnicah in jih pikali tik ob zapestnicah. 

Nasveti ob zaščiti

ZPS tako potrošnikom svetuje, naj skušajo poskrbeti za zaščito brez kemije. Naj nosijo svetla in ohlapna oblačila, ne uporabljajo odišavljenih izdelkov za osebno higieno, saj komarje privlačijo določene dišave v šamponih, losjonih in parfumih, naj zunaj ne posedajo pregreti in prepoteni in naj namestijo mreže proti komarjem. 
Testi tudi kažejo, da pri izdelkih z večjo koncentracijo aktivne snovi, ki naj bi odganjala komarje, ta ne pomeni tudi večje zaščite. Prav tako ne pomagajo večje količine repelentov. Te je treba nanesti le na izpostavljeno kožo in ne na mesta, ki so zaščitena z oblačili. 
Prav tako ni dobro repelenta nanašati neposredno na obraz, ampak najprej na dlani in ga potem z roko nanesti na obraz. Pri tem ne sme priti v usta ali v oči. Če pa se to zgodi, je treba vse skupaj sprati z mlačno vodo. 
Prav tako se repelenta ne sme nanesti na poškodovano kožo, ali ga uporabljati v bližini hrane. Po uporabi si je potrebno umiti roke z milom in vodo, po uporabi pa odstraniti ostanke sredstva s telesa. 
Embalaža repelentov spada med nevarne odpadke. Treba je slediti napisanim navodilom in opozorilom na embalaži, še posebej, če gre za zaščito otroka. Med nosečnostjo in dojenjem se ne sme uporabljati repelentov s kemičnimi snovmi. Med testom se tudi niso izkazali naravni repelenti, ki vsebujejo eterična olja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta