Tudi učitelji se učimo v novi situaciji

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
25.03.2020 14:16

"Ta izredna situacija nas bo marsikaj naučila," pravi po prvem tednu šole na daljavo osnovnošolska učiteljica Božena Groboljšek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Tomazic

"Sedanja situacija je tudi za nas, učitelje, nova. Učimo se, kaj in kako delati, se odzivati. Sproti dopolnjujemo svojo prakso. Ugotavljamo, da je treba dobro razmisliti, koliko obveznosti naložimo učencem." S temi besedami je svoj prvi teden soočanja z dejstvom, da ne more stati pred tablo in otrokom prenašati znanja neposredno, temveč pouk zaradi širitve okužbe s koronavirusom poteka na daljavo, povzela učiteljica slovenskega jezika na Osnovni šoli Jurija Vege Moravče Božena Groboljšek.
Na tamkajšnji šoli so se organizirali takoj, ko je bilo jasno, da se šole zapirajo. Tim učiteljev je domislil tehnične rešitve, vsi učitelji so začeli pripravljati gradivo za pouk na daljavo. Za vsak razred posebej in za vsak predmet na razredni stopnji, ki so ga naložili v poseben oblak Šola na daljavo na spletni strani šole. "Naša rešitev se je izkazala za pravo, saj se je e-asistent zaradi navala staršev in otrok na spletno stran sesul že prvi dan in tudi zdaj občasno nastajajo težave," pojasnjuje profesorica. "Odločitev vodstva šole in učiteljev je bila, da gradivo za mapo pripravimo učitelji čez vikend, mapa se odpre v ponedeljek in se med tednom nič ne spreminja. Tako je za učitelje vikend še bolj delaven, ker pripravljamo naloge za naslednji teden." Učitelji so staršem poslali tudi svoje elektronske naslove, da lahko ob morebitnih nejasnostih zastavljajo vprašanja.
Groboljškova je z odzivom staršev zadovoljna, ti odgovarjajo tudi na njena dodatna povpraševanja. "Poročajo mi, da otroci delajo, da so zadovoljni z načinom pouka na daljavo, a da jih pesti tudi pomanjkanje stika s prijatelji, sošolci, s katerimi ohranjajo stik s pomočjo tehnologije." Na omenjeni šoli za zdaj niso zaznali, da bi imel kateri od učencev težave z dostopom do interneta ali da ne bi imel računalnika.
Komunikacija z vodstvom šole je vsakodnevna; bodisi po elektronski pošti bodisi po telefonu. "Ravnatelj, ki je bil sam dolga leta učitelj predmetnega pouka, nam tudi svetuje, kako in koliko naj učencem naložimo dela, da jih ne spravljamo v obup, posreduje nam odzive staršev, ki jih prejme …"
Poleg tega se morajo učiteljski timi vsakodnevno usklajevati. Vodstvu morajo tudi poročati o svojem delu in evidenci opravljenih ur.
Sogovornica pravi, da učitelje skrbi, kako dolgo bo ta izredna situacija trajala. "Ko se bomo vrnili v šole, bo najprej treba preveriti, koliko so otroci naredili, koliko znanja so usvojili. Verjetno bo treba prilagoditi nekaj členov Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja v osnovni šoli zaradi izrednih razmer. Kakšno načrtovano ocenjevanje bo treba prilagoditi, verjetno tudi vse snovi ne bomo mogli utrditi, kakor bi jo sicer. Ta izredna situacija nas bo marsikaj naučila. Med drugim tudi, kako pomembni so stiki v živo in pouk v šolskih prostorih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta