Ulična delavka: Zdravo, sem inšpektorica za zabavo

Tina Recek Tina Recek
25.10.2019 16:18

O tem, kako pristopiti do mladih ter prisluhniti njihovim željam in tegobam, so spregovorili strokovnjaki na Streetstivalu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodna drča v Štepanjskem naselju, ki jo vsako leto v veselje mladih in malo manj mladih postavijo ulični delavci ob pomoči gasilcev
Arhiv Mladinske postaje Moste

"Superman. Ta beseda najbolje oriše delo mladinskega uličnega delavca," je dejala Barbara Masnik iz Mladinskega centra Krško na nedavnem festivalu uličnega dela Streetstival. Na njem so strokovnjaki obravnavali tematike, s katerimi se srečujejo pri svojem delu z mladimi, ki se družijo na javnih površinah. In kaj sploh počne tovrstni delavec? Zavzema se za to, da mladi kakovostno preživljajo prosti čas, da je med njimi manj vrstniškega nasilja, kršenja zakona o javnem redu in miru, vzpostavlja pogoje za dialog med mladimi, prebivalci lokalne skupnosti in drugimi, širi zavest o javnih površinah in odgovorni (so)uporabi javnih površin ... Glede na našteto potemtakem primerjava s superjunakom ni zaman. Masnikova je v nadaljevanju argumentirala svoje mnenje, zakaj superman: "Ker se mi zdi, da moraš imeti kot ulični delavec kopico kompetenc. Enkrat si psiholog, psihoterapevt, drugič vezni člen med različnimi odločevalci, tretjič si zgolj poslušalec." To po njenih besedah postaneš, ko čutiš v sebi, da želiš svoj čas nameniti drugemu in prispevati k aktivni družbi.

Mladinski ulični delavci so mlade povabili k igranju družabne igre.
Arhiv Zavoda Bob

Vstopne toče so karte, nogometna žoga, kitara

"Klopce za piknik, koše za smeti, javna stranišča. Vse to pogrešamo," je po besedah Maruše Jarc iz Mladinske postaje Most, ki izvaja delo v Štepanjskem naselju v Ljubljani, po domače v Štepcu, delavcem zaupala tamkajšnja mladina. S skupnimi močmi so uredili nekaj klopi na šolskem igrišču. "Ker so mladi sodelovali pri delu, te klopce veliko bolj cenijo in jih zato manjkrat poškodujejo. Nekateri iz vrst mladih druge opozarjajo z besedami: 'Ne mi hodit' s čevlji po klopci,'" je še dejala Jarčeva in dodala, da je prostora za mlade in druge na tej lokaciji še vedno premalo. Da bodo uredili ta problem, bodo vključili v svoje delo še druge pristojne v lokalni skupnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta