Upravljanje premoženja: Nižji donosi državne srebrnine

Srečko Klapš Srečko Klapš
02.12.2019 17:10

Slovenski državni holding za leto 2020 napoveduje nižji, 5,9-odstotni donos na kapital. Nižje bodo tudi dividende, ki jih je bilo letos za 253 milijonov evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S prodajo NLB je v SDH odzvonilo visokim dividendam. Še lani so jih prejeli 487 milijonov evrov, letos 253, prihodnje leto pa se jih nadejajo 142 milijonov.
Robert Balen

Slovenski državni holding (SDH), ki ga vodi Gabrijel Škof, je danes za prihodnje leto napovedal nekoliko nižji donose. Po predlogu letnega načrta upravljanja naložb, ki ga je SDH že poslal v obravnavo vladi, je predvideni donos na kapital naložb države 5,9 odstotka, potem ko bo letos po oceni ta znašal 6,2 odstotka. "Upoštevali smo napovedano upočasnjeno gospodarsko rast, na nižjo donosnost pa bodo vplivale tudi nekatere odločitve države, kot so zvišanje prispevka za razgradnjo jedrske elektrarne, povečanje osnovnega kapitala Slovenskih železnic, izpad prihodkov HSE in zaostrovanje konkurence v zavarovalniškem in bančnem sektorju," je nižja pričakovanja utemeljeval Škof.

V gospodarstvu in turizmu desetodstotni donos

Potem ko je SDH prodal deleže v NLB in Abanki, bo prihodnje leto nižji tudi izplen iz dividend. Teh je bilo letos 252,9 milijona evrov, medtem ko so bile leto poprej te rekordne (487,3 milijona evrov). Za leto 2020 pa napovedujejo 142,4 milijona evrov dividend: "Finančni steber, kamor sta sodili NLB in Abanka, je bil izjemno donosen, zato bo prodaja večinskega deleža NLB in celotne Abanke vplivala tudi na prihodnje donose," je še povedal Škof in dodal, da naj bi donos finančnega sektorja prihodnje leto znašal 8 odstotkov, medtem ko je ta za letos ocenjen na 8,7 odstotka.
V energetiki naj bi bila donosnost 5,2-odstotna in višja od letošnje, ki je ocenjena na 4,3 odstotka. Tudi v prometu, ki vključuje Dars in predstavlja največji steber v upravljanju SDH, napovedujejo prihodnje leto nižji, petodstotni donos, medtem ko je ta letos ocenjen na 5,8 odstotka. Na nižja pričakovanja vpliva predvsem 154-milijonska dokapitalizacija Slovenskih železnic.

Igor Napast

Vlada pričakuje premišljeno privatizacijo

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, je v imenu vlade poudaril, da ima Slovenski državni holding pomemben vpliv in je za to soodgovoren za stanje slovenskega gospodarstva. Ob tem je ponovil cilje, ki so jih zastavili skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije: do leta 2025 doseči 50 milijard evrov izvoza, 60.000 evrov povprečne dodane vrednosti na zaposlenega in 2000 evrov povprečne bruto plače. "Cilje, ki smo si jih zastavili skupaj z gospodarstvom, morate zasledovati tudi v SDH in v podjetjih v državni lasti," je še dejal odgovornim v SDH. In naštel štiri ključne usmeritve za nadaljnje delo SDH. Na prvo mesto je postavil odgovorno upravljanje premoženja: "Poleg finančnih rezultatov je treba ustvarjati tudi kakovostne storitve in proizvode za državljane ter zasledovati strateške interese Slovenije," je še dejal Počivalšek. Druga usmeritev je, da se je treba prodaje naložb in nadaljnje privatizacije lotiti premišljeno z odgovornimi novimi lastniki in ne za vsako ceno: "Ne moremo mimo preteklih napak države pri privatizaciji in upravljanju podjetij. Kako pogubne so lahko, vidimo pri dveh odmevnih primerih," ob čemer je mislil predvsem na Adrio Airways.
Tretja usmeritev vlade je, da je treba državno premoženje upravljati neodvisno, "ne le neodvisno od politike, ampak tudi od lobijev in interesnih skupin". Ker se še vedno pojavljajo poskusi političnega kadrovanja in vpliva posameznih skupin na organe vodenja družb, je četrta usmeritev vlade, da je treba slabe prakse pravočasno zaznati in tudi ukrepati, je še dejal minister Počivalšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta