Uvoz poceni mesa povzroča težave v Sloveniji

Po oceni KGZ Murska Sobota bi morala država poleg odkupa za blagovne rezerve zagotoviti tudi primerno ceno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epidemija povzroča največ težav domačim govedorejcem, ki živali le s težavo prodajo po nizkih cenah. 
Nataša Juhnov

V epidemiji koronavirusa so se precej spremenile razmere v kmetijstvu, kar se najbolj pozna pri spremembah v odkupnih kanalih za domačo govejo živino, katere prodaja se je praktično ustavila, zamude nastajajo tudi pri odkupu prašičev. V soboški, mariborski in ptujski območni enoti Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije so zato ministrstvo za kmetijstvo že pozvali k prepovedi uvoza govejega in svinjskega mesa, a na ministrstvu, ki ga vodi Aleksandra Pivec, pojasnjujejo, da gre v primeru prepovedi uvoza ali omejevanja cen za skrajen ukrep, ki ga sicer predvideva interventni zakon, vendar bi ga lahko uporabili samo, če bi bila zaradi epidemije oskrba prebivalstva s hrano resno ogrožena. Slovenija tako ostaja zavezana načelu prostega pretoka blaga v Evropski uniji, pravijo. Tudi v ljutomerski in gornjeradgonski kmetijski zadrugi so opozorili na težave pri odkupu mesa, ki so po njihovem mnenju posledica nenadzorovanega uvoza poceni mesa.

Ministrica poziva k solidarnosti

Pivčeva je že napovedala, da bodo še naprej uresničevali sklep o povečanju blagovnih rezerv, predvsem mleka in mesa, ki so ga sprejeli že na začetku epidemije, s čimer bodo poskrbeli, da se s trga umaknejo morebitni presežki. Težave z odkupom mesa po njenih besedah najbolj prizadanejo kmete, ki na trgu nastopajo sami in nimajo vzpostavljenih dolgoročnih pogodbenih odnosov. Hkrati je pozvala vse člene v agroživilski verigi, da si pravično porazdelijo bremena krize in s tem ohranijo stabilnost v pridelavi in predelavi slovenske hrane. Na ministrstvu pripravljajo še dodatne ukrepe za pomoč kmetijstvu, med drugim želijo s spremembo programa razvoja podeželja omogočiti nove investicije v panogi, predvsem na področju zunajsezonske pridelave sadja in zelenjave. Direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja pravi, da so predvideni ukrepi dobri. "Moramo povečati pridelavo domačih zelenjadnic in jo uskladiti z interesi na trgu. Podpiramo pridelavo zelenjadnic vse leto, pri tem glede pridelave različnih vrst zagovarjamo sezonski pristop. Tako bi lahko najhitreje povečali ekonomijo obsega, pridelava v zaprtih prostorih je zanimiva tudi zato, ker imamo vedno več težav zaradi klimatskih sprememb." Režonja tudi poudarja, da bi morali kmetje meso prodati po cenah, kakršne so na trgu dosegli pred epidemijo, in da bi morala država poleg odkupa za blagovne rezerve zagotoviti tudi primerno odkupno ceno.

Industrija opozarja na gospodarske posledice ukrepov

V Gospodarskem interesnem združenju mesne industrije Slovenije, ki združuje največje igralce mesnopredelovalne industrije v državi, pravijo, da se je po uvedbi ukrepov uvoz mesa pri članicah združenja občutno zmanjšal in da bi morali na vprašanje o uvoženem mesu odgovarjati predvsem trgovci. V slovenski mesnopredelovalni industriji so sicer leta 2018 po podatkih združenja največ mesa uvozili iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Madžarske in Nemčije, manjši del – osem odstotkov – mesa pride iz Španije in Poljske. V strukturi uvoženega mesa ima največji delež svinjsko meso, kar je posledica nizke stopnje domače samooskrbe s tem mesom. Trgovci v obdobju epidemije bistveno manj povprašujejo po mesu domačih mesarjev, tako so v združenju ugotovili 35-odstotni padec prodaje govejega mesa in 40-odstotni padec prodaje svinjskega mesa, trend zmanjšanega povpraševanja pa se že kaže tudi pri perutnini. Podjetja v dejavnosti imajo zaradi poslovanja v kriznih razmerah tudi veliko dodatnih stroškov. "Precej nepredvidljive so še vedno tudi subvencije stroškov dela čakajočih na delo doma in drugi nepredvideni stroški, ki bodo slovensko mesnopredelovalno industrijo slabili še mesece po umiritvi pandemije," pravi generalna sekretarka združenja Ana Ahčin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta