V Leku bodo še zaposlovali, kakšne so napovedi za obrat na Prevaljah?

Damijan Toplak Damijan Toplak
05.02.2020 14:14

Konec proizvodnje (amoksiklava) v Lekovem obratu na Prevaljah predviden za zadnje četrtletje 2021, del od trenutno 300 tam zaposlenih bo dobil zaposlitev v globalnem operativnem centru za tehnične dejavnosti, ki ga bodo vodili iz Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Krzysztof Nojszewski
Robert Balen
Robert Balen

Trenutno razpisanih 140 delovnih mest

Robert Ljoljo
Robert Balen
Uroš Urleb
Robert Balen
Robert Balen

Nad 200 milijonov evrov investicij

Ker se je v zadnjem obdobju v slovenskih medijih v primeru dečka Krisa veliko govorilo in pisalo o zdravilu Zolgensma za zdravljenje spinalne mišične atrofije pri otrocih, starih do dveh let, so v Leku pojasnili, da za zdaj to Novartisovo zdravilo še ni dosegljivo v EU in s tem v Sloveniji. A pri pristojnem evropskem regulatorju naj bi zdravilo Zolgensma registrirali še v letošnjem prvem polletju, nekaj mesecev kasneje pa bi lahko bilo dostopno tudi v Sloveniji. Ker bodo 100 otrokom odmerek podarili brezplačno s pomočjo žreba, pa je Krzysztof Nojszewski, direktor Novartisove farmacevtike v Slovenije, povedal, da bo postopek dodelitve zdravila povsem transparenten, nima pa še konkretnih podatkov, koliko bi lahko to zdravilo stalo v Sloveniji. Je pa švicarski Novartis zgolj lani v Sloveniji investiral 205 milijonov evrov, od leta 2003, po prevzemu Leka, pa že 2,5 milijarde evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta