V nedeljo pogovor politike in stroke. Tanja Fajon pogojuje udeležbo SD, Pahorju je v razmislek podala tudi predlog o Janši

STA, A.L.
25.03.2021 14:06
Strankarska zastopanost na nedeljskem pogovoru o epidemiji covida-19 ne bo popolna, kažejo odzivi strank. Tako v LMŠ ne vidijo potrebe po pogovoru na Brdu pri Kranju, poudarili so, naj vlada opravi svoje delo. Nekatere stranke pa udeležbo pogojujejo. V SD si želijo sprememb pri ukrepih in upravljanju epidemije, v SAB pa dostop do informacij.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik republike Borut Pahor je danes predsednike parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin povabil na tretje srečanje glede ukrepanja v epidemiji covida-19. Z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu se bodo sestali v nedeljo dopoldne. Popoldne naj bi vlada obravnavala predloge svetovalne skupine.

V LMŠ menijo, da so takšni sestanki v normalnih razmerah dobrodošli. "Ne pa v razmerah, ko koalicija na sejah državnega zbora ob obravnavi protikoronskih paketov ne podpre skoraj nobenega predloga opozicije. Toliko o ponujeni roki sodelovanja. Sodelovanje se kaže z dejanji v državnem zboru in ne z golimi besedami na Brdu," so zapisali v odzivu.

Predsednik stranke Marjan Šarec je v odzivu na Twitterju nanizal več predlogov in rešitev, ki jih predlaga LMŠ. Ključen izziv je čim prejšnje cepljenje večine državljanov. "Vlada naj opravi svoje delo. Potrebe po srečanjih na Brdu ne vidimo," so zapisali v stranki. Pogovora se ne bodo udeležili.

Predsednica SD Tanja Fajon je v pismu predsedniku republike poudarila, da je vlada povsem ignorirala pričakovanja, ki jih je predstavila na zadnjem sestanku. "Vlada tako ne upošteva predlogov stroke in opozicije, ampak želi s temi srečanji predvsem legitimirati svoje početje," je zapisala.

Svojo udeležbo na nedeljskem sestanku je v pismu pogojila z zavezo vlade, da ta takoj prekliče kaznovanja in represijo zaradi omejitev državljanskih pravic, vključno z ukinitvijo policijske ure. Pričakuje tudi 100-odstotno izplačilo bolniškega nadomestila zaradi preventivne samoizolacije, prav tako želi spremenjeno strategijo cepljenja. Meni, da morajo vodilno vlogo prevzeti epidemiologi. Prav tako pričakuje učinkovito in pravično gospodarsko pomoč.

Dodala je še, da najbolj očitno težavo pri upravljanju epidemije predstavlja nezaupanje ljudi vladi. Slovaška predsednica Zuzana Čaputova je v podobnih razmerah prevzela odgovornost in premierja Igorja Matoviča pozvala k odstopu, je zapisala in dodala: "Morda je še čas, da pred nedeljo tudi vi razmislite o tem".

V Levici se srečanja tudi tokrat ne bodo udeležili. Koordinator stranke Luka Mesec je v odgovoru ponovil, da so vsekakor za dialog. "Nikakor pa ne moremo pristati na to, da bi vladi, ki uničuje demokratične institucije države, dajali legitimnost z udeleževanjem na neformalnih srečanjih - ali da bi ta srečanja začela nadomeščati dialog, ki bi moral teči skozi institucije, ki so temu namenjene," je zapisal. Udeležbo na takšnih srečanjih je Mesec pogojil s spoštovanjem temeljev demokratične ureditve, na čelu z ustavo, državnim zborom, sodno vejo oblasti, civilno družbo in mediji.

Pahorja je pozval, naj organizira posvet o predčasnih volitvah. "Te so edini še preostali odgovor na nevzdržno stanje v državi," je zapisal v pismu. Poudaril je, da težke in odgovorne naloge vodenja države ni mogoče več prepuščati vladni ekipi, ki da se je celo leto namesto z bojem proti epidemiji ukvarjala s poskusom družbenega prevrata.

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je odgovorila, da brez ključnih podatkov in informacij na naslednjem sestanku ne morejo sodelovati. Pojasnila je, da so na zadnjem srečanju na Brdu pri Kranju želeli slišati predvsem pojasnila o napakah v drugem valu, da se jih v prihodnje ne ponavlja.

Presenetilo jih je, da člani strokovne skupine na vprašanja niso odgovarjali, ampak so pripravili le skupne in splošne odgovore, ki jih v stranki že poznajo. "Zakaj niso želeli ali smeli odgovoriti na naša vprašanja, ne vem, me pa skrbi, da imajo pripravljeno analizo, kaj je šlo v drugem valu narobe in je ne smejo pokazati. Še bolj me skrbi, da te analize vlada nima, kar pomeni, da gre v tretji val zopet nepripravljena," je zapisala.

Bratuškova je še dodala, da so v stranki dokazali, da so pripravljeni na pogovor. "Toda za pogovor sta vedno potrebni obe strani in na žalost naše želje niso bile slišane, naša vprašanja pa niso dobila odgovorov, ki bi nam omogočali sodelovanje pri kreiranju rešitev," je poudarila.

Udeležbo na pogovorih so napovedali v NSi in DeSUS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta