V nedeljo premikamo ure na zimski čas. Želje iz ankete so drugačne ...

A.L.
26.10.2018 12:10

Zmeda s premikom ure, skrb za zdravje in električno energijo ostajata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

V nedeljo bomo prešli s poletnega na zimski čas, kar pomeni, da bomo kazalce na uri premaknili za eno uro nazaj. Ura se bo tako premaknila s 3. na 2. uro zjutraj in nam omogočila nekoliko več spanca.
Zakonodaja Evropske Unije o ureditvi poletnega časa narekuje, da je potrebno ure premakniti dvakrat letno, da bi upoštevali spreminjanje dolžine dnevne svetlobe in izkoristili razpoložljivo svetlobo v določenem obdobju. Večina držav članic EU ima s premikanjem ure že dolgo tradicijo, ki sega do prve in druge svetovne vojne ter naftne krize, ki se je pojavila v 70. letih prejšnjega stoletja.
{twitter}https://twitter.com/uporabnastran/status/1054659031829278720{/twitter}
"Za premik na poletni čas so se države takrat odločile predvsem zaradi prihranka energije in drugih razlogov, denimo varnosti v cestnem prometu, večjih možnosti za prostočasne dejavnosti zaradi daljšega dneva, ali pa so zgolj želele uskladiti čas v svoji državi z ureditvijo v sosednjih državah ali glavnih trgovinskih partnericah," so zapisali na spletni strani Evropske komisije.
Ureditev poletnega časa na ravni EU velja od leta 1980 in zagotavlja enoten pristop glede premika ure na enotnem trgu. Države EU pa so neodvisno od ureditve poletnega časa razvrščene v tri različne časovne pasove.
{twitter}https://twitter.com/SpelaNovak/status/1040601437242318848{/twitter}
Letos pa je Komisija želela ugotoviti, ali bi bilo treba pravila o spreminjanju ure na poletni in zimski čas spremeniti. "Ukrep je uvedla po sprejetju resolucije evropskega parlamenta o poletnem času februarja 2018 ter zahtevkih državljanov in nekaterih držav članic EU," so zapisali na spletni strani Evropske komisije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta