(VIDEO) Ali pri covidu-19 pomagajo alkohol, cink in prehranski dodatki? Odgovarja zdravnica z infekcijske klinike

M.R.
30.03.2020 16:04

UKC Ljubljana je objavil nekaj pojasnil, ki jih je podala zdravnica dr. Kristina Nadrah z infekcijske klinike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kako na bolezen covid-19 vpliva alkohol?
Alkohol ne pomaga, ker, ko virus vdre v celico, alkohol ne more več pomagati. Alkohol je dober za razkuževanje rok. Namesto da grgrate vodko, si raje z njo razkužujte roke. Predvsem pa je pametno, da si roke umivate, ker verjetno razkužil doma ni dovolj. 
Ne priporočam pitja alkohola, ker s tem samo izsušite sluznico. Potrebovali boste več tekočine. Če se ga boste pošteno napili, boste dehidrirani, kar pomeni, da boste ponovno izsušili sluznice, kar je zelo škodljivo in to naredi sluznice še bolj ranljive za virus. 
Pomembna je uravnotežena prehrana, varovalna prehrana, kar priporočamo pravzaprav tudi vsakemu bolniku in tudi vsakemu zdravemu človeku. 
{embed_youtube}https://youtu.be/DPs0a3D_tF8{/embed_youtube}
Kako nam pomagajo prehranski dodatki?
Pri prehranskih dodatkih ni nobenih dokazov, da so učinkoviti, so pa narejene ogromne študije, v kateri so ugotovili, da je kar tako dodajanje prehranskih dodatkov, predvsem raznih multivitaminskih in mineralnih pripravkov, lahko celo škodljivo. Tega ne bi svetovala. Seveda pa kakšen vitamin C verjetno ne bo nič škodoval, je pa vprašanje, če bo sploh koristil. 
Omenjajo se oreščki in druge rešitve? 
Tudi tu ni nekih posebnih dokazov. Omenja se tudi cink. Pregledali so celice, ki plavajo v mediju, pri teh celicah je cink ugodno deloval, dejansko pa smo ljudje bolj kompleksen organizem, kot je skupek celic, ki plava v nekem mediju. Tako je že samo prehajanje cinka na mesto, kjer naj bi deloval, lahko problematičen. Tudi preveč cinka lahko škoduje. Zato na lastno pest, jaz tega ne bi jemala. 
Koloidnega srebra že a priori ne svetujemo, ker je to pravzaprav težka kovina in lahko naredi veliko škode in to pri tej bolezni ne pomaga in tudi sicer bi to odsvetovala. Toksikologe bomo sedaj potrebovali za bolnike s covid-19. Zato ni ravno v našem interesu, da se bodo ukvarjali z zastrupljenimi ljudmi. 
Kako se je torej najbolj soočiti z boleznijo?
Načeloma se držite zdrave prehrane, navodil zdravnikov. To je viroza, ki jo boste, če ste mladi, tako kot druge viroze preboleli tudi to. Verjetno bo bolezen nekoliko daljša, kot smo jo vajeni na primer iz gripe. Sicer pa je podporno zdravljenje enako. Dobra hidracija, počitek, dovolj spanca, uporaba zdravil za zniževanje telesne temperature - recimo paracetamol, a ne v velikih količinah, ampak v priporočenih. Pa tudi ne preveč eksperimentirati z raznimi nenavadnimi stvarmi, ki so tudi običajno zelo drage.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta