(VLADA IN LEVICA) Bo to dan, ko se bo Luka Mesec ločil od Marjana Šarca? (Do)končno?

DR
06.11.2019 08:23

Dan, preden bosta odbora za zdravje in finance obravnavala predlog Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, koalicija in zunajvladna partnerica o prihodnosti, tudi v metaforah o praznih ter polnih bazenih ter krstah in žebljih, slišali smo tudi o kondomih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Koalicija Marjana Šarca in zunajvladna partnerica Levica Luke Mesca sta si včeraj izmenjali nekaj bolj ali manj ostrih besed, predvsem pa ni manjkalo razmislekov, ali je njihova skupna pot, za Slovenijo nekoliko nenavadnega sodelovanja prišla do konca. Konfliktov in zaostrovanj ni manjkalo ves čas, tudi pogojevanj, a križišče, na katerem bi se Šarčevi in Mesčevi lahko dokončno ločili, bi lahko bilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Koalicija je včeraj, torej tik pred odločanjem pristojnih parlamentarnih odborov za finance in zdravje o predlogu Levice, načelno podprla predlog ministra za zdravje Aleša Šabedra za ukinitev oziroma prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. To pomeni, da predlog Levice, o katerem so zadnje mesece tekli pogovori in usklajevanja, nima podpore. "Če bodo v sredo ob vseh žebljih, ki jih je vlada že zabila v sodelovanje z nami, zavrnili tudi zakon Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, lahko le še ugotovimo, da je ta vlada sodelovanje z Levico prekinila," je bil odločen Mesec.

Aleš Šabeder je tik pred obravnavo predloga Levice prišel s svojim. 
Robert Balen

Židan Mescu, Mesec Židanu

Premier Marjan Šarec je ponovil, da se v koaliciji strinjajo z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, "različne so le poti do tja in vlada oziroma koalicija bo vložila svoj predlog, ker menimo, da je bolj finančno vzdržen in bolje naslavlja vprašanja, ki so še na mizi". Levici je očital nadaljevanje "politike ultimatov", kar pa ni prava pot po njegovem ne v trenutni politični konstelaciji ne sicer v demokraciji. Si pa ne želi prekinitve sodelovanja, ampak partnerskega odnosa. Vseeno je bilo že zadnje mesece bolj ali manj jasno, da se je čas romantike med Levico in manjšinsko vlado počasi končeval, retorika se je zaostrovala.
Ob tem je Šarec zavrnil očitke, da vlada ne sledi predlogom Levice, in naštel nekatere že sprejete ukrepe, kot so dvig minimalne plače in zagotovitev zemljišč za gradnjo stanovanj republiškemu stanovanjskemu skladu. Mescu je v pomirjujočem tonu pisal tudi Dejan Židan, predsednik SD in prvi mož državnega zbora, ki je prepričan, da koalicija potrebuje partnerstvo z Levico in da je za SD strateškega pomena.

Dejan Židan v Levici vidi strateškega partnerja. Pri Mescu mu predlagajo, da to pokažejo s podporo njihovemu predlogu ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 
Robert Balen

Bazeni, krste, žeblji in še kondomi

A pestro ni bilo le na najvišji predsedniški ravni, veliko so komunicirali, komentirali in kritizirali tudi poslanci. In bili so kar nekoliko Šarčeve volje, saj so se veliko izražali v metaforah, tokrat je bilo v ospredju zabijanje žebljev v krsto. Niso se pa izogniti ni skakanju v bazen. Začela je Levica, ki je predlog ministra Šabedra označila za skakanje v prazen bazen, a se je na to odzval poslanec LMŠ Robert Pavšič, rekoč: "Skačemo v bazen z vodo, bazen je zelo stabilen, mnogo bolj kot tisti, ki ga predlaga Levica. Zagotavlja vzdržnost ne le za ta mandat, ampak za nekaj naslednjih." Bazenski tematiki se ni izognil niti poslanec SMC Jani Möderndorfer, v koaliciji eden ključnih govornikov o zdravstvenih temah, ki meni, da se bo morala Levica odločiti, "kje plavajo in kakšen bazen si izbirajo".

Kako smešno bo danes Janiju Möderndorferju in Matjažu Hanu
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta