Vojska dobila prvo generalko

Aleš Kocjan
23.11.2018 14:55

Namestnico načelnika generalštaba Alenko Ermenc je včeraj vrhovni poveljnik in predsednik Pahor povišal v čin generalmajorke. Tako je postala prva ženska z generalskim činom v zgodovini slovenskih obrambnih sil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovesnost ob povisanju namestnice načelnika Generalstaba Slovenske vojske brigadirke Alenke Ermenc v čin generalmajorke Slovenske vojske, ki jo je priredil predsednik republike Borut Pahor.
Tamino Petelinsek/sta

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je včeraj ob dnevu Rudolfa Maistra s posebnimi vojaškimi častmi povišal dozdajšnjo Alenk Ermenc v čin generalmajorke. Namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske je tako postala prva Slovenka z generalskim činom. Za to priložnost je Pahor priredil posebno slovesnost, na kateri je tudi novi generalki vročil državno odlikovanje.
Predsednik, ki je po slovenski ustavi tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, je ob tej priložnosti spomnil, da slavimo 100 let pogumnega in odločnega ravnanja slovenskega generala Maistra. "Slavimo 100 let tradicije zametkov slovenske vojske. Vse to je povezano s sicer kratkim obstojem prve slovenske narodne vlade, ki je med drugim uzakonila slovenski jezik kot uradni jezik. V slovenščini je poveljeval tudi general Rudolf Maister. 100 let kasneje imamo samostojno slovensko državo. Slovenščina ni uradni jezik samo v naši domovini, temveč je uradni jezik Evropske unije. Imamo svoje obrambne sile, Slovensko vojsko, ki je sestavni del zavezniških sil zveze Nato. 100 let kasneje je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu. Tega ne pripisujem samo našim obrambnim silam ampak celotnemu ustroju in življenju naše družbe in države. Toda tudi to državo smo po razglasitvi morali ubraniti z vojaško silo," je poudaril predsednik Pahor in izpostavil, da je bila med tedanjimi pripadnicami nastajajoče Slovenske vojske je bila tudi Ermenčeva, danes prva vojakinja z generalskim činom. "To je edinstven trenutek zanjo, za Slovensko vojsko, za našo nacionalno in državljansko samozavest, za našo domovino in državo," je zaključil.
Alenka Ermenc je že 27 let zaposlena v Slovenski vojski. Po diplomi na Fakulteti za družbene vede se je leta 1991 pridružila Teritorialni obrambi in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. Leta 2008 je zaključila šolanje na Kraljevi akademiji v Londonu (Royal College of Defence Studies), podiplomsko izobraževanje pa je zaključila leta 2009 na King's College University of London in pridobila magistrski naziv iz mednarodnih študij. Ob povišanju v čin generalmajorke je poudarila, da njeno pot "vodi ljubezen do domovine, očetnjave". "Res, da pot ni vedno lahka, vendar z vztrajnim delom, motiviranostjo in pozitivnih mišljenjem se lahko premaknejo meje nemogočega. Zavedam pa se, da je vojska zmagovita zgolj s kolektivnimi napori in da povprečni nikoli ne zmagajo," je dejala. Ermenčeva je na položaju namestnice načelnika generalštaba od marca letos. Že s to funkcijo je postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in širše. Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta