Vrhovno sodišče začasno zadržalo vladni sklep o razrešitvi dveh nadzornikov RTVS

STA, A.L.
18.11.2020 15:01
Vrhovno sodišče je pri ponovnem odločanju o pritožbah v zvezi z razrešitvijo članov nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ugodilo zahtevi za izdajo začasne odredbe in do pravnomočne sodne odločitve zadržalo učinkovanje sklepa vlade o razrešitvi dveh nadzornikov RTVS in imenovanju novih. Razrešitev tretje nadzornice pa ni zadržalo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Vrhovno sodišče je v odločitvi poudarilo, da je skladno z njegovo ustaljeno sodno prakso zagotovljeno močnejše sodno varstvo razrešenih oseb, ki izvajajo nekatere funkcije v javnem sektorju, kadar je to potrebno zaradi varovanja ustavnih in sistemskih zahtev.

"Tako iz ustavne in zakonske avtonomije RTVS, ki vključuje tudi institucionalno in organizacijsko samostojnost, izhaja zahteva za varstvo pred nezakonitim posegom oblasti v sestavo njenih organov. V obravnavanem primeru zato izdaja začasne odredbe varuje javni interes zagotavljanja avtonomije RTVS, saj se z njeno izdajo lahko varuje člana nadzornega sveta pred zatrjevano nezakonito razrešitvijo s strani vlade kot nosilke politične oblasti," so ugotovitve vrhovnega sodišča pri izdaji začasne odločbe povzeli v sporočilu za javnost.

Vlada aprila s sklepom razrešila nadzornike RTVS

Je pa vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za izdajo začasne odredbe v delu, ki se nanaša na razrešitev tretje članice nadzornega sveta RTVS. Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, začasne odredbe v zvezi z njeno razrešitvijo ni mogoče izdati "mimo oziroma proti njeni volji, saj tožbe in zahteve za začasno odredbo ni vložila". "Zato bo lahko namesto nje v času veljave izdane začasne odredbe svoj mandat izvrševal eden od treh novo imenovanih članov nadzornega sveta," je zapisano.

Vrhovno sodišče je pri tem vladi dalo pooblastilo, da sama določi, kateri od novoimenovanih članov iz njenega sklepa bo opravljal funkcijo člana nadzornega sveta RTVS.

Vlada je namreč aprila s sklepom razrešila nadzornike RTVS Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer, za preostanek mandata pa na njihovo mesto imenovala Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala.

Po vloženi tožbi Medveda in Majerjeve je upravno sodišče z začasno odredbo do končne odločitve zadržalo vladni sklep o razrešitvi, a ga je vrhovno sodišče razveljavilo, ker se je upravno sodišče pri odločitvi oprlo na neustrezno pravno podlago. V ponovnem odločanju je upravno sodišče znova izdalo začasno odredbo o zadržanju sklepa vlade do končne odločitve sodišča, ki jo je zdaj potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta