Za varno uporabo električnih skuterjev

Darja Kocbek Darja Kocbek
14.10.2019 20:35

Za nova prevozna sredstva na področju mikromobilnosti potrebujemo enotne tehnične standarde, skupna minimalna varnostna pravila in minimalni skupni dogovor za uporabo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo je odgovoren v primeru poškodb, ali na skuterju omejiti hitrost, ali omejiti starostno skupino, morda omejiti geografsko območje, kjer ga je dovoljeno uporabljati, so aktualna vprašanja na področju varnosti.
Robert Balen

Električni skuterji in druga nova prevozna prinašajo veliko prednosti, v povezavi z njihovo uporabo pa je tudi še veliko odprtih vprašanj. O tem so razpravljali na konferenci o mikromobilnosti v Ljubljani v organizaciji evropske komisarke za promet Violete Bulc. Njen namen je bil pobrati izkušnje s terena, zato je zadovoljna, da so se je udeležili predstavniki okrog 30 držav iz Evrope in zunaj nje.
"Tako smo dobili različne poglede, kaj so izzivi za regulativo, na tehnični ravni za izvajalce in za načrtovalce prostora, predvsem načrtovanje mest. Tema, ki vse tri povezuje, pa je varnost," je razložila komisarka. Na konferenci v Ljubljani je tako skušala zbrati dovolj dobrih in tudi slabih praks za pripravo deklaracije za področje mikromobilnosti kot neke vrste priporočilo za novo Evropsko komisijo, da bo lahko čim hitreje ukrepala.

​Naložbe v mikromobilnost se najhitreje povrnejo

V razvoj mikromobilnosti v glavnem investirajo podjetja. Izračuni po besedah Violete Bulc kažejo, da tovrstne naložbe sodijo med najbolj učinkovite, saj se v primerjavi s preostalimi oblikami mobilnosti najhitreje povrnejo. Zato v Evropski komisiji računajo na čedalje več javno-zasebnih partnerstev, prek katerih se bodo prevozniki, ki izvajajo javni promet, začeli povezovati s ponudniki mikromobilnosti. Države in tudi EU bodo morale vzpostaviti pravila, ki bodo predvidljiva, da bo sistem stabilen in se bo lahko razvijal naprej, da mu bodo zasebni investitorji lahko zaupali.
Interes potnikov pa je, da čim bolj učinkovito in cenovno ugodno pridejo od točke A do točke B. Zdaj je problem, da med točko, do koder pelje javni promet, in točko, kjer so na voljo prevozna sredstva s področja mikromobilnosti, kilometer ali tudi več ni na voljo nobene oblike prevoza. Za odpravo teh črnih con bo na področju urbanega načrtovanja potrebnega še zelo veliko dela. "Samo če bo pot od točke A do točke B tekoča in popolnoma integrirana, bo lahko res dobra alternativa trenutnim prometnim rešitvam," je prepričana komisarka.

Denar EU za multimodalna središča

V Sloveniji imamo na področju mikromobilnosti zelo veliko naprednih podjetij, Slovenija je zelo napredna tudi na področju avtonomne mobilnosti, ki bo imela velik vpliv na mikromobilnost. Skupaj z Avstrijo in Madžarsko je območje za testiranje zelenih tehnologij in tehnologij za avtonomno vožnjo.
V prihodnjem finančnem obdobju EU 2021-2027 bo v proračunu EU na voljo precej sredstev zlasti za multimodalna središča tako za logistiko kot za potniški promet, za sodobne oblike prometa, med katere sodi tudi mikromobilnost. "Upam, da bo Sloveniji to uspelo izkoristiti," pravi Violeta Bulc.
Poligon na področju mikromobilnosti je velik, veliko stvari omogoča, hkrati pa nas opozarja, da varnost mora biti prva, in vzpostaviti je treba pogoje, da bodo tisti, ki bodo ponujali storitve, ustrezali varnostnim standardom.
"Pri tem Evropsko komisijo čaka še veliko dela," pravi komisarka. Nasploh je odprtih še veliko vprašanj, kot so, kdo je odgovoren v primeru poškodb, ali na skuterju omejiti hitrost, ali omejiti starostno skupino, ki ga lahko uporablja, morda omejiti geografsko območje, kjer ga je dovoljeno uporabljati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta