Zahtevajo odstop Jožeta Podržaja, sicer bodo nadaljevali s stavko

STA
31.01.2019 15:21

Pravosodni policisti, predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije, direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja pozivajo k odstopu. Poleg tega zahtevajo sestanek s premierjem Marjanom Šarcem in pravosodno ministrico Andrejo Katič, sicer bodo nadaljevali s stavkovnimi aktivnostmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj in ministrica za pravosodje Andreja Katič.
Zdravko Primožič/fpa

Predstavniki pravosodnih policistov so na današnji seji konference sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij direktorja uprave Jožeta Podržaja pozvali k odstopu. Kot je na novinarski konferenci dejal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, je Podržaj direktorjem zavodov z odredbo naročil, naj svojim javnim uslužbencem zapovejo, da poročajo vodstvu uprave o vsakem stiku, ki bi ga imeli z Verkom.
Takšna odredba po Verkovih besedah preprečuje normalno sindikalno delo ter je nezakonita in na meji kaznivega dejanja. Kot je dejal, je skozi svoje sindikalno delo doživel že "veliko pokvarjenih zadev", ne pa tega, da bi nekdo, ki je odgovoren za poslovanje zaporskega sistema in zakonitost dela, izdal takšno odredbo. "Že zaradi tega mora Podržaj nemudoma oditi," je poudaril. Hkrati v sindikatu zahtevajo tudi odhod vseh Podržaju podrejenih vodij sektorjev in oddelkov.

Za sestanek čas do 8. februarja

Poleg tega so na današnji seji konference predstavniki sindikata v zavodih za prestajanje zaporne kazni sprejeli sklep, s katerim zahtevajo sestanek s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in pravosodno ministrico Andrejo Katič. Če sestanka ne bo do 8. februarja, bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti, je napovedal vodja sindikata v mariborskem zaporu Kamil Fras. Po njegovih besedah bodo zahtevali kolektivno pogodbo za delavce v zaporih, kadrovski načrt, ki mora biti usklajen s sprejetimi standardi in normativi, ter odpravo sistemskih anomalij. Iz sprejetih standardov in normativov je namreč razvidno, da v slovenskih zaporih manjka 138 pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev.
Na kadrovsko podhranjenost so opozorili tudi predstavniki sindikata iz drugih zavodov za prestajanje kazni. Po besedah vodje sindikata v zaporu na Dobu Leona Lobeta so nedavni dogodki v Kopru in na Dobu dokazali, da je v našem zaporskem sistemu nekaj narobe. Na Dobu bi trenutno potrebovali vsaj 50 pravosodnih policistov, da bi lahko opravili vsaj tista dela, za katera so zadolženi, je poudaril. Kadrovski primanjkljaj se po njegovih besedah kaže tudi v strokovnih službah. "Želimo in zahtevamo, da se posodobi varnostni sistem in da se poskrbi za vse zaposlene," je poudaril Lobe. Opozoril je tudi na pomanjkljivo usposabljanje pravosodnih policistov.

Na probleme opozarjali že lahni

Kadrovske težave imajo tudi v koprskem in ljubljanskem zavodu. Po besedah Roberta Malikoviča iz koprskega zapora ne drži, da Podržaj ni bil seznanjen s kadrovsko stisko v tem zavodu. Kot je dejal, so vodstvo zapora in upravo večkrat opozarjali, a posluha ni bilo. Enako trdi Robert Vesel iz ljubljanskega zapora, saj so sami na težave opozorili že junija lani. Od tedaj odgovorni niso naredili nič, je poudaril in dodal: "Če bi kaj naredili, mogoče do dogodkov v Kopru in na Dobu ne bi prišlo."
O teh dogodkih - pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora in napadu na pravosodnega policista na Dobu - je spregovoril tudi Verk. Pri iskanju krivcev za te dogodke se namreč s prstom kaže na pravosodne policiste, medtem ko nihče ne išče krivde "v slabem vodenju zdesetkanih pravosodnih policistov in drugih strokovnih delavcev v slovenskih zaporih". Tako so tudi ocene dela pravosodnih policistov, ki jih izrečejo obsojenci oziroma pobegli pripornik, vredne več kot ocene sindikata in varnostnih strokovnjakov, je prepričan.
Nenavadno se mu zdi, da se "bežečega kriminalca, ki se nam posmehuje iz Italije", jemlje kot relevantnega sogovornika, da se čim bolj umaže ime pravosodnih policistov. Zdi se mu nedopustno, da se enostransko upošteva tako mnenje, namesto da bi raziskali vzroke. Pri napadu na pravosodnega policista pa je šlo po Verkovem mnenju za napačno varnostno oceno morilca policista.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta