Zaostrovanje pred razpletom afere CHF

Srečko Klapš Srečko Klapš
03.03.2020 15:44

BNP Paribas mora kreditojemalcem v švicarskih frankih plačati 200 milijonov evrov odškodnin. Medtem Združenje Frank spremenjen predlog zakona preko državnega sveta ponovno vlaga v parlament.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski kreditojemalci v švicarskih frankih so svoj boj z bančnimi mlini začeli pred petimi leti, marca 2015. 
Robert Balen

V času, ko je vrhovno sodišče izdalo še eno sodbo, v kateri je banko razbremenilo odgovornosti za nepošteno poslovno prakso, je francosko sodišče v kazenskem postopku konec februarja obsodilo največjo francosko banko BNP Paribas, da je tržila kredite v švicarskih frankih (CHF), ob tem pa strankam prikrivala tveganja. Tožnikom je uspelo dokazati, da so bila tveganja bančnim strokovnjakom poznana ob pripravi in v času sklepanja pogodb, zato je sodišče sklenilo, da je prišlo do naklepnega zavajanja in oškodovanja potrošnikov. Banko je obsodilo na plačilo najvišje kazni in izplačilo odškodnin oškodovancem, pojasnjujejo v Združenju Frank, ki mu predseduje Matjaž Sušnik.

Od 10 do 60 tisoč evrov odškodnin

Francosko sodišče je tako banko obsodilo na najvišjo možno globo 187.000 evrov. Hkrati bo morala plačati odškodnino za moralno in materialno škodo. Kreditojemalcem morajo tako izplačati od 10.000 do 20.000 evrov odškodnin za moralno škodo in 40.000 do 60.000 evrov za materialno škodo zaradi finančnih izgub ob spremembi menjalnega tečaja in obresti (znesek je izračunan za kredit z glavnico v višini 150.000 evrov). Vsak kreditojemalec je upravičen še do odškodnine 3500 evrov za pravne stroške, nastale s tožbo. Potrošniški organizaciji, ki sta sodelovali v tožbi, bosta prejeli vsaka več kot milijon evrov odškodnine zaradi škode kolektivnim interesom potrošnikov. Sodišče je odločilo tudi, da mora banka globo in odškodnine v skupni vrednosti okoli 200 milijonov evrov plačati takoj, ne glede na to, ali se odloči vložiti pritožbo.
Ob tem opozarjajo na izjavo Nathalie Chevallier, direktorice službe za financiranje v družbi, ki jo je podala leta 2015 na zaslišanju v kazenskem postopku zoper BNP Paribas Personal Finance pred pritožbenim sodiščem (Cour d'Appell) v Parizu: "Sama sem zahtevala dokaz, da sprememba menjalnega tečaja, kot je bila predstavljena v produktu, ne vpliva na neodplačano glavnico, ker sem takoj razumela, da je v tem nevarnost produkta. Kot pred vsakim začetkom trženja produkta sem zahtevala teste tveganja. Služba za trženje mi je februarja 2008 poslala preprosto Excelovo tabelo, na podlagi katere sem ugotovila, da je že sprememba menjalnega tečaja za 0,20, ki je bila predstavljena kot zanemarljiva za stranko, imela neobvladljiv učinek na neodplačano glavnico …"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta