Zdravljenje raka: Ideje o protonskih centrih so še v povojih

Franja Žišt Franja Žišt
23.01.2020 17:47

Protonska terapija za zdravljenje raka v svetu zaradi manjše toksičnosti in večje biološke učinkovitosti doživlja razcvet, v jugovzhodni Evropi pa ni niti enega centra za tovrstno zdravljenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protonska terapija je način zdravljenja raka, ki kot vir sevanja uporablja protone. Njeni prednosti pred konvencionalnim obsevanjem sta nižja toksičnost in nekoliko večja biološka učinkovitost, zato se pogosto uporablja za zdravljenje otrok. 
Sašo Bizjak

Protonska terapija je način zdravljenja raka, ki kot vir sevanja uporablja protone. "Njeni poglavitni prednosti pred konvencionalnim obsevanjem sta nižja toksičnost in nekoliko večja biološka učinkovitost, zato se še posebej pogosto uporablja za zdravljenje otrok. V zadnjih letih je tehnološki razvoj sprožil v svetu velik razmah tovrstnega načina zdravljenja raka. Slovenija ima tudi zato ambicijo vzpostaviti nacionalni center za protonsko terapijo," pravijo na Inštitutu Jožefa Stefana (IJS), kjer je včeraj potekal posvet o možnostih izgradnje centra za zdravljenje raka s protoni. Poleg nacionalne ideje namreč obstaja še pobuda po mednarodnem centru držav jugovzhodne Evrope, saj za zdaj takega centra tu še ni. Slovenski bolniki so zato denimo napoteni na zdravljenje v Italijo, Avstrijo in Nemčijo.
Regijski center bi lahko bil tudi v Sloveniji
Slovenska ambicija za center za protonsko terapijo (SIPTC) je stara približno tri leta, ko so se na IJS, v podjetju Cosylab in na Onkološkem inštitutu začeli pogovarjati o možnostih vzpostavitve protonskega centra za zdravljenje raka. Projekt je v fazi priprav in iskanja možnih rešitev ter partnerjev za izvedbo "finančno in infrastrukturno zahtevnega" projekta. Okoli 16 tisoč onkoloških bolnikov zdravimo v Sloveniji, od tega je vsako leto okoli 5000 novih, nekatere od teh, od deset do 20 odstotkov, bi lahko zdravili s protonsko terapijo. "Slovenski protonski center bi bil primarno klinično orientiran," je idejo predstavil dr. Primož Strojan z Onkološkega inštituta v Ljubljani in poudaril, da bi v njem lahko zdravili okoli 600 bolnikov letno, med njimi večinoma Slovence, okoli deset odstotkov pa bolnikov iz drugih držav v regiji. Tri leta po začetku projekta bi lahko zdravili prve bolnike, v osmih letih bi bil center polno operativen.
Ob tem obstaja še pobuda držav jugovzhodne Evrope Mednarodni inštitut za trajnostne tehnologije v JV Evropi (SEEIIST), v okviru katere želijo države zgraditi infrastrukturo za potrebe znanstvenoraziskovalnega dela in za zdravljenje bolnikov z rakom v regiji. "To je denarno največji razvojni projekt v regiji," je poudarila vodja usmerjevalnega odbora SEEIIST in ministrica za znanost Črne gore dr. Sanja Damjanović. Najmodernejša metoda zdravljenja raka v regiji bi lahko slednji povrnila tradicijo zdravljenja, ki jo je nekdaj že imela, razmišlja sogovornica: "S skupno infrastrukturo bi lahko napravili projekt, ki bi bil konkurenčen ne le v Evropi, ampak tudi v svetu. Do tega, da bi prišli do najnaprednejših rešitev v svetu, bi nam pomagale tudi najpomembnejše evropske znanstvene institucije. Do zdaj je podobnih naprav, kot bi bila naša, na svetu dvanajst, v Evropi pa štiri."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta