Zorčič ne bo kandidiral za poslanca. Se podaja na predsedniške volitve?

STA, L. M.
01.03.2022 13:11

Dan po tem, ko je stranka LIDE sklenila, da ne bo nastopila na parlamentarnih volitvah, Igor Zorčič ocenjuje, da ustanovitev stranke ni bila napaka. "Napaka je to, da se ostale stranke niso sposobne povezovati," pravi Zorčič in dodaja, da povezovanje liberalnih strank nujno, zato si bodo zanj v stranki prizadevali še naprej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stranka LIDE, ki jo vodi Igor Zorčič, je včeraj sklenila, da se ne bo podala na državnozborske volitve.
Robert Balen

Predsednik LIDE Igor Zorčič je poudaril, da bo dan po aprilskih državnozborskih volitvah nastopil dan realnosti, takrat pa bo treba vprašanja, ki so ključna za prihodnost države, postaviti tistim, ki se danes niso sposobni povezovati. Ob tem je Zorčič še spomnil, da se je v ustanavljanje nove stranke liberalnega in levosredinskega prostora spustil z namenom širšega povezovanja, ki je po njegovi oceni "več kot potrebno". Prepričan je tudi, da ob aktualnih rezultatih javnomnenjskih anket gledamo "scenarij, ki je blizu tistemu iz leta 2018". Leva stran političnega prostora tako po njegovih besedah v anketah dominira, a kot opozarja, gre za večje število strank, izkušnje pa kažejo, da pet ali več strank težko sestavi kakršnokoli stabilno koalicijo, ki jo bo Slovenija v prihodnosti še kako potrebovala.

Zorčič o predsedniških volitvah: Nikoli ne reci nikoli

Zorčič je sicer pogovore o oblikovanju skupne kandidatne liste med drugim vodil s stranko DeSUS. Po njegovih besedah so s pogovori o sestavi koalicije "prišli zelo daleč", a niso dosegli soglasja o tem, kdo vse naj bi bil del te koalicije. LIDE se je o sodelovanju namreč pogovarjal z LDS, kar pa za nekatere organe stranke DeSUS naj ne bi bilo sprejemljivo. Izvršni odbor DeSUS sicer prav danes razpravlja o nadaljnjih korakih v pripravi na parlamentarne volitve.

Na to, da naj bi LIDE zapustilo več vidnejših članov, pa Zorčič odgovarja le, da so vrste stranke zapustili tisti, ki so si ob vstopu obetali povezovanje s stranko pod vodstvom Roberta Goloba. "Vsi ostali člani so ostali in to za samo stranko ne pomeni, da bo prenehala s svojim delovanjem," zagotavlja Zorčič in zatrjuje, da bodo v stranki še naprej delali na ideji povezovanja liberalnih strank. Sicer pa se tudi Zorčič sam, kot je zatrdil danes, ne bo podal na državnozborske volitve. Na vprašanje, ali to pomeni, da bo kandidiral na jesenskih predsedniških volitvah, pa odgovarja le, da bo javnost o tem obveščena v prihodnosti, a da "nikoli ne reci nikoli".

DeSUS gre na parlamentarne volitve samostojno

DeSUS se bo medtem na aprilske volitve podal samostojno, je po seji izvršnega odbora stranke sporočil predsednik stranke Ljubo Jasnič. Glavna točka na seji so bile sicer priprave na volitve, med drugim pa so sprejeli tudi sklep, da do petka popolnijo kandidatno listo. Odločitev LIDE, da na parlamentarnih volitvah ne bo nastopila, jih je po njegovih besedah presenetila, saj so vodili "zelo odkrite vsebinske pogovore" in so upali, da bodo na volitvah imeli dobrega partnerja. V preteklem tednu so sicer z LIDE opravili še nekaj pogovorov, med drugim so pri Zorčiču predlagali, da se oblikovanju skupne kandidatne liste priključi tudi LDS, čemur pa v DeSUS niso bili naklonjeni, je pojasnil Jasnič. Razlog je po njegovih besedah predvsem v tem, da je glede na statut in pravila stranke zmanjkalo časa, da bi izpeljali vse postopke, ki bi omogočili povezovanje s še tretjo stranko, nejasno pa je bilo tudi, v kakšni obliki bi LDS kadrovsko in finančno sodelovala.

Kot je v današnji izjavi za medije priznal Jasnič, javnomnenjske ankete DeSUS sicer res ne napovedujejo uspeha na volitvah, a kot je spomnil, je DeSUS stranka, ki so ji ankete pred volitvami vedno kazale nizko podporo volivcev, pa ji je kljub temu uspel preboj v parlament. Po Jasničevih besedah bodo tako končno odločitev na volitvah sprejeli volivci in če "bodo odločili, da se stranka umakne s političnega prizorišča, se bo pač umaknila". Za vlaganje kandidatur po njegovih besedah še vedno obstajata obe možnosti, torej bodisi s podpisi poslancev bodisi s podpisi volivcev. Kot je še poudaril, naj bi sicer imeli zagotovljena dva poslanska podpisa, na tretjega pa še čakajo, a so se dogovorili, da se na volitve podajo tudi s podpisi volivcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta