Lenart: Praznovali 150 let gasilskega društva

Marjan Toš
09.09.2024 03:25

V spomin na stare čase in za nostalgijo so po dolgem času pripravili tudi pravo gasilsko veselico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praznovanje 150-letnice gasilstva v Lenartu je bilo veličastno.
Anja Hadela

V počastitev 150-letnice ustanovitve PGD Lenart v Slovenskih goricah, ki ga vodi predsednik Florijan Rajšp, je bila v Športno-rekreacijskem centru Polena velika gasilska parada z mimohodom gasilcev in gasilskih vozil, svečana akademija s kulturnim programom in podelitvijo priznanj, predstavitev dokumentarnega filma o zgodovini in razvoju gasilskega društva ter za konec kot del dolgoletne gasilske tradicije še velika gasilska veselica. Praznovanja so se poleg množice gasilcev, najvišjih predstavnikov GZS in GZ Lenart udeležili tudi poslanec DZ Franc Breznik, lenarški župan Janez Kramberger, predstavniki drugih lokalnih skupnosti, društev in organizacij ter javnega in političnega življenja v občini Lenart.

Kot nam je povedala Ljubica Omerzu, urednica "svežega" zbornika PGD Lenart – 150 let, je bila slovesnost na Poleni spoštljiv poklon vsem generacijam lenarških gasilcev za humano opravljeno poslanstvo, vedno za ljudi in z ljudmi. Po dolgem času je Lenart doživel tudi pravo gasilsko veselico, ki je pritegnila staro in mlado do zgodnjih jutranjih ur. Kakor pred davnimi času v lenarškem parku, ob katerem stoji lepo prenovljeni lenarški gasilski dom. Jubileju, gasilcem in mestu Lenart v čast in ponos!

Lenarško PGD je najstarejše društvo v osrednjih Slovenskih goricah in se lahko pohvali z bogato zgodovino. Večji del so je predstavili že v zborniku ob 130-letnici, leta 2004, zadnjih 20 let aktivnega delovanja pa so popisali v zborniku, ki so ga izdali ob letošnjem jubileju. Društvo je dobro opremljeno in ima usposobljene člane, ki lahko posredujejo tako ob požarih kot tudi raznih naravnih nesrečah. Letos so v celoti prenovili in obnovili gasilski dom, v katerem je zdaj lažji prehod po garažah, zamenjali so streho, uredili fasado in obnovili celotno notranjost, vključno z veliko dvorano. Meseca oktobra bodo pripravili dan odprtih vrat preurejenega doma, ki ga bodo takrat tudi uradno slovesno odprli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta