Maribor nekoč: Zaradi pretepov in alkohola zapreti diskoteke?

Vid Kmetič
17.04.2024 03:00

Danes že nekoliko starejši mladinci in mladinke se še dobro spominjamo diskotek, ki smo jih ob petkih in sobotah trumoma obiskovali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Septembra 1982 so bile diskoteke oziroma dogajanje v njih velika tema.  
Arhiv Večera

Pristan, Sidro, pa Klub 83 in Štuk ter nekoliko kasneje še Masai, Martin Krpan, Yucatan, La Boheme … in kaj je bilo še teh "diskačev" v mestu in okolici, v katerih s(m)o se tako ali drugače zabavali mladi v osemdesetih in zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Pozorni bralci pa ste zagotovo opazili, da med zgornjim naštevanjem priljubljenih diskotek manjka vsaj ena, ki je bila popularna predvsem v času, ko je v njej "jahal plošče" legendarni Mišo Helbl, Fontana.

Septembra 1982 so bile diskoteke oziroma dogajanje v njih velika tema.  
Arhiv Večera

Za dan republike, 29. novembra 1970, je gostinsko podjetje Novi svet na vrhu kamniškega klanca na zahodnem robu Maribora odprlo prenovljeno nekdanje gostišče Pri Merdavsu. Poleg gostinskih prostorov je bil obiskovalcem Fontane na voljo tudi prvi zimski plavalni bazen v Mariboru, dolg nekaj več kot dvanajst metrov.

Med mladimi pa je Fontana postala priljubljena v začetku osemdesetih let, ko se je nad bazenom, podobno kot v Pristanu, odprl disko klub. Se pa je te diskoteke na začetku zaradi pogostih pretepov med gosti nekaj časa držal dokaj slab sloves, nekajkrat so jo za nekaj dni zaprli, nekateri pa so takrat "zaradi varnosti mladine" želeli zapreti celo vse mestne diskoteke.

"Brez dvoma se nekateri v diskoteki tudi napijejo. Toda zagotovo je takšnih manj kot v gostilnah brez glasbe. Mladi prihajajo v diskoteke predvsem zaradi glasbe, zabave, druženja. Alkohol je le mamilo tistih, ki se brez njega ne znajo zabavati, ki v njem iščejo hrabrost in beg od problemov," je mariborskim diskotekam v bran zapisal Večer 25. septembra 1982.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta