(FOTO in VIDEO) Rusija z raketami in droni silovito napadla Kijev: Uničili smo sistem protizračne obrambe patriot

M.R.
16.05.2023 08:21

Kijev je bil že osmič v tem mesecu tarča silovitih raketnih napadov s strani ruske vojske. Po besedah župana ukrajinske prestolnice Vitalija Klička so bili trije prebivalci v napadih ranjeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nočni napad na Kijev
REUTERS

Ruska vojska naj bi v kratkem času izstrelila veliko število raket, uporabila pa je tudi brezpilotna letala in verjetno tudi balistične rakete, sporočajo mestni uradniki. Prvi mož kijevske vojaške administracije Sergij Popko je zapisal, da so "večino sovražnikovih tarč v zračnem prostoru Kijeva zaznali in uničili".  

REUTERS

Za zdaj sicer še ni jasno, ali so nekateri izstrelki zadeli svoje tarče. Med drugim naj bi ostanki raket padli tudi na živalski vrt, v Kijevu naj bi zagorelo tudi več vozil. 

Ukrajinski predstavniki so danes zjutraj poročali, da naj bi protizračna obramba sestrelila več ruskih supersoničnih raket kinzhal. Rusko obrambno ministrstvo pa je diametralno nasprotno sporočilo, da je vojska s to raketo v Kijevu uničila ameriški sistem protizračne obrambe patriot. "Vse tarče so bile zadete," je objavilo rusko ministrstvo. 

Ukrajinski vojaški obveščevalci trdijo, da ruske sile v Ukrajini niso več sposobne izvajati večjih ofenziv in da so se posvetile obrambi. Je pa Moskva po mnenju ukrajinskih obveščevalcev sposobna vzdrževati intenzivne raketne napade.

REUTERS

Predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe Andrij Jusov je dejal, da so ruske sile na celotni bojni liniji v defenzivnih položajih in da nimajo resursov, ki bi jim omogočili ponovitev večjih ofenzivnih operacij. Poleg tega naj bi po njegovih besedah Rusiji primanjkovalo nekaterih raket, pri tem je kot primer navedel tip kalibr. 

REUTERS
REUTERS

Lukašenko se je pokazal javnosti

Beloruski predsednik je v ponedeljek obiskal poveljstvo zračnih sil in protizračne obrambe. Ob tem pa je potrdil špekulacije, da naj bi ukrajinska stran na meji med Rusijo in Belorusijo v soboto sestrelila dve ruski vojaški letali in dva vojaška helikopterja. "Kot razumem, situacija ni kritična, je pa zaskrbljujoča," je dejal Lukašaneko. Na televiziji se je pojavil v luči namigovanj, da naj bi imel težave z zdravjem. Na posnetku ima povito roko, poleg tega pa je govoril z močno opešanim glasom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta