Javno mnenje na Hrvaškem: Po zmagi Milanovića SDP prehitel HDZ

M.R.
12.01.2020 20:58
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavje pripadnikov stranke SDP po zmagi Milanovića na predsedniških volitvah.
EPA

Po zmagi Zorana Milanovića (SDP) na hrvaških predsedniških volitvah so hrvaški mediji objavili tudi prve rezultate raziskave javnega mnenja. Hrvaški volivci bodo namreč letos volili nove člane sabora in raziskava javnega mnenja CRO Demoskop, ki jo je objavila televizija RTL v sodelovanju z družbo Promocija plus, je pokazala, da imajo socialni demokrati (SDP) tudi med strankami najvišjo podporo. Prvič od začetka leta 2016.
Če bi volitve potekale danes, bi stranka SDP dobila 27,8 odstotka podpore, kar je precej več kot decembra lani, ko bi dobili 25,2 odstotka glasov. Januarja lani pa so imeli le 16-odstotno podporo.
Vladajoča stranka HDZ ima trenutno 26,9 odstotno podporo. Odkar je hrvaški premier Andrej Plenković, je to prvič, da njegova stranka glede na meritve javnega mnenja nima najvišje podpore. Leta 2016, ko je bila v vodstvu stranka SDP, je bil premier Tomislav Karamarko.
Na tretjem mestu je stranka Most, ki je dobila 5,6-odstotno podporo, Hrvaški suverenisti pa imajo 3,9 odstotka podpore. Stranka HSS, ki bo na volitvah kandidirala skupaj s stranko SDP, ima 3-odstotno podporo, prav toliko podpore pa ima tudi Neodvisna lista Mislava Kolakušića. Živi zid bi dobil 2,1 odstotka podpore.
Nezanemarljiv je tudi delež neodločenih volivcev, saj je kar 13 odstotkov takšnih, ki se za zdaj še ne želijo opredeliti.
Milanović je prvi tudi na lestvici najbolj pozitivno ocenjenih politikov. 16,7 odstotka ljudi je menilo, da je najbolj pozitiven politik, da je to Plenković, pa jih je menilo 14,3 odstotka. Poraženka na predsedniških volitvah, sicer še sedanja predsednica, Kolinda Grabar-Kitarović, je šele na četrtem mestu. Pred njo je prav tako poraženi predsedniški kandidat Miroslav Škoro.

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta