Petrol na Hrvaškem zagnal drugo polje vetrnic, ki bo lahko z energijo oskrbelo 30 tisoč domov

04.08.2021 10:22
Družba velik potencial vidi predvsem v vetrni energiji, saj bo veter do leta 2030 postal glavni vir električne energije v Evropi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vetrne elektrarne gradijo na lokacijah, kjer je možno ekonomsko učinkovito in okolju neškodljivo izkoristiti potencial vetra.
Reuters

Slovenski Petrol je na Hrvaškem odprl drugo vetrno elektrarno, imenovano Ljubač. Polje z devetimi vetrnicami v bližini Knina bo na letni ravni proizvedlo okoli 96 gigavatnih ur električne energije, kar zadošča za oskrbo 30.000 povprečnih gospodinjskih odjemalcev, so sporočili iz Petrola in dodali, da gre za prvi projekt, ki so ga v celoti izvedli brez finančnih podpor ali subvencij. "V Petrolu bomo proizvedeno električno energijo iz tega vetrnega polja dobavljali na trg pod tržnimi pogoji preko svoje infrastrukture," je ob tem povedal direktor področja za proizvodnjo obnovljivih virov energije v podjetju Borut Bizjak.

Družba večino projektov proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije izvaja predvsem na Hrvaškem, v BiH in v Srbiji, kjer je velik naravni potencial vetra, sonca in vode. "Z gradnjo lastnih proizvodnih zmogljivosti sledimo strateški usmeritvi postati prepoznaven regionalni ponudnik celovitih energetskih in okoljskih rešitev ter partner v razvoju krožnega gospodarstva za prehod v nizkoogljično družbo," je izpostavil Bizjak.

Velik potencial vidijo predvsem v vetrni energiji, saj bo veter do leta 2030 postal glavni vir električne energije v Evropi. Zato načrtujejo, gradijo in upravljajo vetrne parke na lokacijah, kjer je možno ekonomsko učinkovito in okolju neškodljivo izkoristiti potencial vetra. Z zagonom vetrne elektrarne Ljubač, za katero je vetrne turbine dobavila družba Nordex, ima Petrol zdaj na Hrvaškem že svoj drugi vetrni park. Leta 2017 je v bližini Šibenika zagnal vetrno elektrarno Glunča, ki je sestavljena iz devetih turbin z vsako po 2,3 megavata nazivne moči in zadostuje za 15.000 povprečnih gospodinjstev. Obe vetrni elektrarni skupaj, Glunča in Ljubač, tako skupaj zagotavljata energijo za 45.000 povprečnih gospodinjstev. Vetrnice, ki sestavljajo polje Ljubač, so zmogljivosti 30 megavatov. Ob koncu leta 2020 so iz obnovljivih virov energije dosegli inštalirano moč v višini 33,5 megavata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta