Po svetu narašča število bolnikov z rakom, mlajših od 50 let

STA, A.L.
06.09.2023 14:21

V zadnjih treh desetletjih se je po vsem svetu povečalo število ljudi, mlajših od 50 let, pri katerih so diagnosticirali raka, kaže danes objavljena študija v onkološkem zborniku BMJ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Število bolnikov z rakom v starostni skupini od 14 do 49 let se je od leta 1990 povečalo za skoraj 80 odstotkov, razlogi za to pa niso povsem jasni.

Število primerov rakavih obolenj v omenjeni starostni skupini se je od leta 1990 do 2019 povečalo iz 1,82 milijona na 3,26 milijona, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo podatki študije.

Njeni avtorji pravijo, da je sicer porast števila rakavih obolenj mogoče pripisati tudi splošni rasti populacije v tem obdobju, vendar pa k trendu rasti poleg slabe prehrane, kajenja in pitja alkohola prispevajo tudi genetski dejavniki, telesna nedejavnost in debelost.

V zadnjih letih narašča število primerov raka na prostati in nazofarinksu

Raziskovalci so uporabili podatke iz študije Global Burden of Disease 2019, ki vsebuje analizo stopnje razširjenosti 29 različnih vrst raka v 204 državah. Bolj kot je država razvita, večja je verjetnost, da bo imela večje število mlajših od 50 let z diagnozo raka, so navedli.

To bi lahko pomenilo, da bogatejše države z boljšimi zdravstvenimi sistemi preprosto prej odkrijejo raka tudi pri mlajših osebah, saj le nekaj držav sploh izvaja preventivne preglede za odkrivanje nekaterih vrst raka pri mlajših od 50 let.

Za rakom je leta 2019 po svetu sicer umrlo nekaj več kot milijon ljudi iz omenjene starostne skupine, kar je 28-odstotno povečanje v primerjavi z letom 1990. Najsmrtonosnejše vrste raka so rak na dojki, rak pljuč, črevesja in želodca.

Najpogosteje diagnosticirana vrsta raka v obravnavanem obdobju je bil rak na dojki, v zadnjih letih pa narašča predvsem število primerov raka na prostati in nazofarinksu oziroma zgornjem delu žrela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta