"Poceni jih je najeti." Švedski najstniki služijo z ubijanjem za danske tolpe

M.R.
12.09.2024 15:58

​Malmö na jugu Švedske in Köbenhavn na Danskem se v zadnjih letih soočata z naraščajočim nasiljem tolp, ki se je letos stopnjevalo do točke, da policisti obeh držav delujejo tudi prek meja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danska policija ima vse več opravka z nasiljem tolp.
Profimedia

Sprehod po Malmöju je videti idilično, a pod površino je tudi manj romantična resnica. Malmö in Köbenhavn, ki ju deli ožina Öresund, je močno prizadelo nasilje tolp. Danska policija poroča, da so bile ubite najmanj tri osebe, obravnavali pa so najmanj 25 napadov ali poskusov napadov. 

Policist: Na Švedskem najamejo mladoletnike za uboj na Danskem

Še posebej je glede na besede policista iz Malmöja Glenna Sjögrena zaskrbljujoče vprašanje starosti storilcev teh zločinov. "Tu na Švedskem najamejo morilce za umore na Danskem. Vedno gre za mladoletne osebe," je švedski policist pojasnil za Euronews. Hkrati je tudi razložil, zakaj so tako mladi. "Ceneje je. Če jih ujamejo, ne dobijo visoke kazni," dodaja. 

Vse več novačenja mladoletnih za umore

Lani je švedska policija zaznala naraščanje novačenja najstnikov, mlajših od 18 let za izvršitve umorov, saj so podvrženi manjšemu nadzoru organov pregona, hkrati pa so pogosto tudi zaščiteni pred kazenskim pregonom, kakršne čaka odrasle. 

Tako kriminalci pogosto novačijo nove člane v socialno ogroženih migrantskih četrtih. Uradni podatki kažejo, da so od aprila letos zaznali 25 primerov, da so Danci novačili mlade Švede za zločine na Danskem. V napadih je bilo uporabljeno orožje in tudi ročne bombe. 

Otroke poiščejo na družbenih omrežjih

Vodja programa za mlade v Malmöju Karolina Sköld je povedala, da otroke najdejo na spletu. "Novačenje na družbenih omrežjih je velik dejavnik, zakaj otroci zapadejo v takšno družbo," je pojasnila za Euronews. Čezmejni kriminal med Dansko in Švedsko je privedel do tega, da danska policija deluje na Švedskem in obratno. Švedska se sicer že več let bori z nasiljem tolp, na Danskem pa se prav tako soočajo s takšnim nasiljem, a za zdaj v manjšem obsegu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta