"Povzročajo nepravično neravnovesje": Bookingu v Španiji skoraj polmilijonska kazen

STA, Va
30.07.2024 14:27

Gre za najvišjo globo, kar jih je kdajkoli izdal španski varuh konkurence.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Španski varuh konkurence CNMC je spletni platformi za rezervacijo nastanitev Booking naložil plačilo 413 milijonov evrov kazni zaradi izkoriščanja prevladujočega položaja na trgu v zadnjih petih letih. 

Kot so v sporočilu za javnost zapisal v CNMC, so poslovne prakse platforme Booking povzročile škodo hotelom v Španiji in drugim spletnim ponudnikom, ki konkurirajo tej platformi. "Njeni pogoji poslovanja povzročajo nepravično neravnovesje v poslovnih odnosih s hoteli v Španiji," so zapisali. 

Po ugotovitvah varuha konkurence so z boljšim umeščanjem hotelov z več rezervacijami na platformi Booking.com drugim ponudnikom preprečili vstop na trg ali širitev.

Tržni delež Bookinga v Španiji, drugi najbolj obiskani državi na svetu, je v obravnavanem obdobju znašal med 70 in 90 odstotki, podatke CNMC povzema AFP.

Evropska komisija je Booking maja letos uvrstila na seznam digitalnih podjetjih, za katera v EU veljajo posebna pravila. Njegovo matično podjetje Booking Holdings, ki ima sedež v ZDA, mora tako v pol leta zagotoviti skladnost delovanja spletne platforme z novimi pravili iz akta o digitalnih storitvah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta