Rusija s tiralico nad glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča, ki je izdalo nalog za aretacijo Putina

STA, Va
19.05.2023 18:58

V obvestilu notranjega ministrstva piše, da Karima Khana iščejo zaradi kršenja ruske zakonodaje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Rusija je na seznam iskanih oseb uvrstila glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karima Khana, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki kot vir navaja obvestilo ruskega notranjega ministrstva. Moskva je to storila dva meseca po tem, ko je ICC izdal nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V obvestilu notranjega ministrstva, ki so ga videli novinarji AFP, piše, da glavnega tožilca ICC iščejo zaradi kršenja ruske kazenske zakonodaje - brez dodatnih pojasnil. Objavili so tudi njegove osebne podatke in fotografijo.

Ruska opozicijska platforma Meduza, ki se sklicuje na rusko notranje ministrstvo, je ob tem poročala, da so za Khana razpisali tiralico.

Mednarodno kazensko sodišče je 17. marca izdalo nalog za aretacijo Putina zaradi domnevnih vojnih zločinov med rusko invazijo v Ukrajini. Sumijo ga odgovornosti za nezakonite deportacije več tisoč ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Sodišče je takrat nalog za aretacijo zaradi istih zločinov izdalo tudi za rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo. Moskva je obtožbe zanikala, v odzivu pa poudarila, da nalog nima nikakršnega pomena in da je pravno neveljaven, saj Rusija ne priznava pristojnosti ICC.

Kmalu zatem je ruski preiskovalni odbor začel kazensko preiskavo Khana in več sodnikov ICC. Sprožili so jo zaradi "zavestne obtožbe nedolžne osebe" in priprave "napada na predstavnika tuje vlade" z namenom zapletanja mednarodnih odnosov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ICC sicer ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. Zato ni jasno, kako namerava sodišče uveljaviti nalog za aretacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta