Soros namenil milijardo dolarjev za ustanovitev mreže univerz

STA, A.L.
24.01.2020 16:39

Ameriški milijarder madžarskega rodu George Soros je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu napovedal ustanovitev mreže univerz, ki bodo prvenstveno skrbele za izobraževanje zapostavljenih skupin, kot so begunci, zaporniki ali Romi. Za ustanovitev bo prispeval milijardo dolarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Mreža univerz, ki bo delovala po vsem svetu, se bo imenovala Open Society University Network (Osun). Jedro mreže bosta Srednjeevropska univerza (Ceu), katere ustanovitelj je prav tako Soros, ter kolidž Bard. Partnersko bo sodelovala z ameriško univerzo Arizona, ki je vodilna na svetu v poučevanju na daljavo, ter drugimi univerzami po svetu. Programi Osuna naj bi se začeli izvajati že letos.
"Prepričan sem, da je naše največje upanje v izobraževanju, ki posamezniku daje avtonomijo ter spodbuja kritično mišljenje in izpostavlja akademsko svobodo. Menim da bo Osun najpomembnejši in najdolgotrajnejši projekt v mojem življenju in želim, da se uresniči, ko sem še živ," je v sporočilu za javnost, ki ga je objavil v četrtek zvečer, poudaril 89-letni Soros. Ob tem je druge filantrope sveta pozval, naj se mu pridružijo.
Soros je v zadnjih treh desetletjih za izobraževanje in socialno pravičnost namenil več kot 32 milijard dolarjev.
Soros, ki je preživel holokavst, je velik kritik politikov, kot sta predsednik ZDA Donald Trump in madžarski premier Viktor Orban. Skrajno desni politiki in mediji Sorosa pogosto obtožujejo, da s pomočjo beguncem spodbuja nezakonite migracije v Evropo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta