(VIDEO) Kot bi bili na tekmi: Trumpov nagovor ZDA zaznamovali neolikanost, trganje, ploskanje in žvižganje

M.R., STA
05.02.2020 08:07

Ameriški predsednik Donald Trump je imel sinoči redni letni nagovor o stanju v državi, ki pa ga je izkoristil za samopromocijo ter obračunavanje s političnimi nasprotniki - demokrati. Ob tem velja poudariti, da nad njim še vedno visi ustavna obtožba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pelosijeva med trganjem Trumpovega govora.
Reuters

Ob prihodu na govorniški oder v kongresni dvorani je predsednici predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ta je morala v skladu s protokolom sedeti za njim, in podpredsedniku Miku Penceu izročil kopijo svojega govora. Ob tem mu je Pelosijeva ponudila roko, da bi se rokovala, a seje Trump le na hitro obrnil in začel govoriti.
{embed_youtube}https://youtu.be/LPlvYeEfceU{/embed_youtube}
Ob zaključku Trumpovega govora pa je Pelosijeva, ko so Trumpu republikanci veseli ploskali, raztrgala liste, na katerih je bil spisan predsednikov govor.

Kamere so tudi ujele, kako je Pelosijeva Trumpov govor zabrisala v smeti. 
EPA
Trump je ignoriral ponujeno roko Pelosijeve. 
Reuters

V šovu sodelovala tudi Melania

Govor je bil velika skrbno režirana televizijska predstava, v kateri so imeli vloge prva dama Melania Trump, venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaido, temnopolti Američani, študenti, ki jim je Trump obljubljal štipendije, vojaki in njihove družine. Glavna vloga pa je bila namenjena Trumpu, ki je poudarjal, da se z njim Amerika vrača k veličini.
V treh kratkih letih smo razbili miselnost o ameriškem zatonu in se uprli zmanjševanju pomena ameriške usode, je med drugim dejal Trump ter ob glasnem neodobravanju demokratov udrihal čez ekonomijo v času njegovega predhodnika Baracka Obame, ko so se ZDA izkopale iz velike krize in stopile na pot gospodarske rasti.

Republikanci so vstajali in ploskali, demokrati pa žvižgali.
EPA

Trump: Demokratske ideje so socialistične

Za zavrnitev demokratskih politik je Trump izkoristil Juana Guaidoja, ki ga več deset držav priznava kot začasnega predsednika Venezuele. Izpostavil je vse pomanjkljivosti socializma in Guaidoja opredelil kot edinega legitimnega voditelja Venezuele.
Demokratske polomije z zamujanjem pri rezultatih ponedeljkovih strankarskih zborovanj v Iowi ni omenjal, je pa poudaril, da so demokratske ideje socialistične in ZDA obetajo podobno usodo kot Venezueli. "Socializem uničuje države," je dejal Trump in zagotovil, da ne bo dovolil "socialističnega" prevzema zdravstva v ZDA.
Svojo privrženost vojski je Trump ponazoril z uprizorjeno vrnitvijo ameriškega vojaka svoji družini, in sicer z njihovim čustvenim snidenjem med govorom v kongresni palači pred kamerami.

Trump med nagovorom države.
Reuters

Demokrati: Dejstva so drugačna

Demokrati so protestirali tudi tiho z značkami v simboličen protest proti uničevanju okolja, nekatere članice kongresa so se v znamenje protesta oblekle v belo. Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je kasneje podala uradni odgovor stranke na Trumpov govor.
Trumpu je sporočila, naj govori, kar hoče o rasti borznih indeksov, dejstvo ostaja, da si številni Američani ne morejo privoščiti zdravstvene oskrbe, nimajo denarja za prevoze v službo, za odplačilo študentskih dolgov in druge osnovne dobrine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta