Visoka kazen letalski družbi, ki ni dovolila vkrcanja potnikov muslimanske veroizpovedi

Gr.G.
03.02.2020 09:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V dveh ločenih primerih v letu 2016 se trije potniki muslimanske veroizpovedi niso smeli vkrcati na letali družbe Delta Air Lines. Zaradi tega je prevozniku ameriško ministrstvo za promet izreklo globo v višini 50.000 dolarjev zaradi kršenja zakona proti pristranskosti. Letalski družbi Delta so pristojni organi naložili tudi trening kulturne občutljivosti za vse letalske posadke in osebje na tleh, ki je bilo vključeno v incidenta.
26. junija 2016 se na let iz Pariza v Cincinnati v zvezni državi Ohio ni smel vkrcati muslimanski par, potem ko se je eden izmed drugih potnikov pritožil zaradi ženske, ki je nosila naglavno ruto. Potnik je osebju na letalu povedal, da je bil par čuden, živčen in se je znojil, moški pa da je v svojo uro vstavil nekaj plastičnega. Stevardesa na letalu je izjavila še, da je moškega večkrat slišala med pogovorom omeniti Alaha, druga pa je dodala, da je moški, ko je šla mimo njega, spremenil sliko na zaslonu svojega mobilnega telefona. Par je sicer imel ameriško državljanstvo in med varnostnim pregledom ni bilo pomislekov o njunem vkrcanju. Pilot jima kljub temu ni dovolil letenja, zato so ju morali prestaviti na let dan kasneje. 
Do drugega incidenta pa je prišlo 31. julija istega leta, ko je potnik muslimanske veroizpovedi moral zapustiti letalo, ki je letelo iz Amsterdama v New York. Tudi v tem primeru se je potnik pritožil kabinskemu osebju, motilo ga je obnašanje potnika. Več potnikov je izjavilo, da je sporni moški govoril z osebo istega etničnega porekla pred vkrcanjem na letalo, kabinsko osebje pa je opazilo, da sta izmenjala več direktnih pogledov. Pilotu je Deltin varnostni oddelek potrdil, da ni varnostnih pomislekov, letalo je zapustilo terminal, a se je že čez nekaj trenutkov pilot odločil, da se vrne in izkrca spornega potnika. 
Pri Delti so po pisanju magazina People sporočili, da zanikajo, da se je njihovo osebje v katerem od naštetih primerov napačno odzvalo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta