ZDA: Trump zaradi koronavirusa razglasil izredne razmere

STA, M.R.
13.03.2020 20:45

Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi širjenja koronavirusa razglasil izredne razmere po državi. S tem ukrepom bo po njegovih besedah minister za zdravje dobil večja pooblastila, s katerimi bo lahko sprejel določene ukrepe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriški predsednik Donald Trump
EPA

"Uporabili bomo vse ukrepe," je dejal Trump na novinarski konferenci pred Belo hišo in s tem prispeval k dvigu newyorških borznih indeksov. Pred napovedjo izrednih razmer, s čimer bo lahko porabil 50 milijard dolarjev, je Trump poudaril, da je njegova vlada ukrepala izjemno hitro. Svojo odločitev za prepoved potovanj iz Evrope je označil za pravilno.
Z razglasitvijo izrednih razmer bo lahko ministrstvo za zdravstvo ukrepalo mimo določenih zakonov in regulacij, da pospeši testiranje in zdravljenje bolnikov.
Trump je prav tako naznanil ustanovitev novega partnerstva vladnih agencij z zasebnim sektorjem v ZDA za širitev zmogljivosti testiranja. Med drugim gre za sodelovanje s podjetjem Google, ki bo odprl posebno spletno stran za testiranje, kjer bodo ljudje izpolnili vprašalnike in na podlagi tega ugotovili, ali se morajo testirati.
Za razliko od sredine nenadne napovedi o prepovedi poletov iz Evrope, ki je potopila newyorške borze, se je Trump tokrat obkrožil s strokovnjaki, ki jim je dal besedo pri razlaganju vladnih ukrepov. Razlika je bila očitna, saj so televizije v času Trumpovega nastopa pred Belo hišo v živo prikazovale rast borznih indeksov.
Trumpova vlada je bila izpostavljena ostrim kritikam zaradi počasnega odzivanja na koronavirus, predvsem kar zadeva zmogljivosti za testiranje. Trump skuša to pomanjkljivost sedaj odpraviti tudi z ustanavljanjem mest za testiranje iz avtomobilov ob lekarnah in zdravstvenih ustanovah, podobno kot to Američani delajo s hitro prehrano ali bankami.
Izredne razmere je razglasil v skladu z zakonom iz leta 1988, ki Zvezni agenciji za posredovanje v teh razmerah (Fema) omogoča pomoč zveznim državam in lokalnim vladam ter pošlje na teren posebne ekipe. Tak ukrep se v ZDA redko uporablja. Nazadnje ga je leta 2000 uporabil predsednik Bill Clinton zaradi virusa Zahodnega Nila.

Trump zahteva napolnitev naftnih rezerv

Trump je med ukrepi, ki so delniški indeks Dow Jones v času novinarske konference dvignili za skoraj 2000 točk oziroma več kot devet odstotkov, napovedal začasen odpis obresti na zvezna študentska posojila, ministrstvu za energijo pa je naročil, naj naftne rezerve napolni do vrha.
Ministru za zdravstvo Alexu Azarju je dal pooblastila za večjo fleksibilnost bolnišnic in zdravnikov, s čimer se zaradi koronavirusa lahko izognejo nekaterim zakonom in regulacijam. Starejšim ne bo treba več ostati tri dni v bolnišnici, da dobijo povrnjene stroške iz sistema medicare, kar bo sprostilo postelje. Zdravniki bodo lahko opravljali delo tudi v državah, kjer nimajo posebnih licenc. Ta ukrep je nemudoma pozdravila ameriška zdravniška zbornica.
Predsednik je pozval Američane, naj se ne testirajo za koronavirus, če nimajo simptomov, ker je to nepotrebno. Čeprav je imel stik z okuženo osebo in tistimi, ki so bili v stiku z okuženimi osebami, je Trump zagotovil, da se sam ne bo testiral, ker so mu zdravniki v Beli hiši povedali, da nima simptomov. "Nimamo nobenih simptomov in se počutimo odlično," je dejal. Kasneje pa je dejal, da se bo testiral.
Trumpova novinarska konferenca je potekala gladko do trenutka, ko je dovolil vprašanja. Med njimi je bilo tudi vprašanje, ali se čuti odgovornega za počasen odziv vlade. Trump je uvodoma razlagal, da je bil odziv njegove vlade najboljši od vseh na svetu. "Niti najmanj ne sprejemam nobene odgovornosti," je zatrdil Trump in kritiziral ukrepe prejšnje vlade Baracka Obame ob odzivu na izbruh prašičje gripe.

Spor z demokrati zaradi pomoči

Na vprašanje o prepirih v kongresu z demokrati glede potrjevanja paketa pomoči zaradi koronavirusa, je Trump dejal, da zakon ni sprejet, ker demokrati ne popuščajo dovolj. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je tik pred Trumpovo novinarsko konferenco zatrdila, da bo demokratska večina potrdila predlog zakona z republikanci ali brez njih.
Republikance je pozvala, naj postavijo družine na prvo mesto. "Američani pričakujejo in si zaslužijo usklajen vladni odgovor na temelju znanosti. Odgovor, ki stimulira ekonomijo in daje družine na prvo mesto," je dejala Pelosijeva o predlogu, ki predvideva brezplačna testiranja za koronavirus za vse, plačane bolniške dopuste, več ugodnosti za brezposelne, več bonov za hrano in odpravo Trumpove zahteve, da morajo imeti prejemniki bonov za hrano zaposlitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta