Zelenski zaveznice pozval k hitrejši pomoči Ukrajini

STA, A.L.
18.01.2023 18:44

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zahodne zaveznice pozval, naj v pomoči njegovi državi sprejemajo hitrejše odločitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V luči razprave o dobavi tankov za ukrajinsko vojsko je v video nagovoru zbranih na Svetovnem gospodarskem forumu v Davos posvaril, da "tiranija prehiteva demokracije".

"Čas, ki ga svobodni svet porabi za razmišljanje, teroristična država porabi za ubijanje," je dejal Zelenski in pozval k hitrosti. "Svet ne sme oklevati," je pozval in dodal, da "mora mobilizacija sveta prehiteti naslednjo vojaško mobilizacijo našega skupnega sovražnika".

Poziv je Zelenski izrazil v luči vse glasnejše razprave, ki med evropskimi državami poteka glede morebitne dobave v Nemčiji narejenih tankov tipa leopard Ukrajini. V zadnjih dneh se v več državah, med drugim na Finskem, v Litvi in na Poljskem, vrstijo pozivi Nemčiji, naj odobri izvoz tankov.

Prav to naj bi bila glavna tema srečanja držav zaveznic Ukrajine v petek v nemškem Ramsteinu. "Upam, da bo zelo pozitivno za Ukrajino. Neuradno imam zelo dobre in pozitivne signale," je o morebitni odločitvi za dobavo tankov Ukrajini danes za francosko tiskovno agencijo AFP dejal župan Kijeva Vitalij Kličko.

V Davosu je bil danes tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki pa se glede tega vprašanja ni izjasnil. Ponovil je le, da Nemčija "nenehno in v tesnem sodelovanju s partnerji oskrbuje Ukrajino z velikimi količinami orožja".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta