Daimler AG in Renault se ločujeta. Trditi, da je novica o tem veliko presenečenje, je precej nesmiselno

Janez Kovačič Janez Kovačič
21.11.2021 04:25

S prodajo lastniškega deleža Daimlerja AG v Renaultu se tudi po tej strani končuje sodelovanje med avtomobilskima skupinama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mercedes X je bil poltovornjak, ki je nastal na osnovi Nissanove navare. Medtem ko je ta že dolga leta izjemno uspešna tudi na evropskih trgih, je bila tržna kariera mercedesa X presenetljivo kratka.

Tovarna

Od letošnjega januarja je evropski in tudi ves preostali avtomobilski svet bogatejši za novega velikega igralca na tej sceni. Z združitvijo korporacij s te in one strani Atlantika - francoskega PSA (Peugeot, Citroën, Opel, DS) in FCA (Fiat, Chrysler) - je nastal Stellantis. Če se bodo uresničile napovedi, naj bi se po obsegu produkcije prerinil med štiri največje na obli. Hkrati se dogaja, da se nekatere avtomobilske zaroke, ki so bile sklenjene pred leti in smo jih poznali tudi pri nas, razdirajo. Velja za nemški Daimler AG in francoski Renault.

Trditi, da je novica o tem, da nemški Daimler AG, ki ima v lasti Mercedes-Benz in Smart, prodaja svoj lastniški delež v Renaultu, veliko presenečenje, je precej nesmiselno. Končno sta tako Renault kot Nissan, ki ob Mitsubishiju sestavljata precej negotovo zvezo, letos (marca oziroma maja) prodala svoja lastniška deleža v nemški družbi. Prvi je s tem iztržil 300 milijonov evrov, drugi bistveno več - nekako 1,15 milijarde evrov. Daimler AG računa, da bo za svoj lastniški delež v francoski družbi dobil približno 316 milijonov evrov. Ko se bo to zgodilo, se bo tudi po tej strani končalo sodelovanje med nemško in francosko avtomobilsko skupino oziroma Renaultom. Toda to je bilo napovedano že pred dolgimi meseci.

Smart forfour tako v klasični kot v električni izvedbi že precej časa nastaja v novomeškem Revozu, toda tam se mu življenje izteka.

Tovarna

Sodelovanje Daimlerja AG in Renaulta se je vsaj v primeru novomeškega Revoza, ki je v lasti Francozov, začelo že leta 2014. Tedaj je bilo v okviru projekta Edison, ki ga je podprla tudi slovenska država, formalno in sicer pa sta ga začrtala Carlos Ghosn, prvi pri Renaultu, in Dieter Zetsche, tedaj vodilni pri Daimlerju AG, dogovorjeno, da bosta v Novem mestu na istem tekočem traku nastajala tako renault twingo kot smart forfour. Nekaj let kasneje je klasično gnanega smarta forfour nadomestila električna izvedenka.

Tovarna Smart je v zadnjih letih zabredla v težave, kajti prodaja dveh modelov, for two in forfour, je bila daleč pod načrti oziroma tistim, kar so si pri Daimlerju AG želeli. Toda po tistem, ko je Li Shufu, ki je ustanovitelj in lastnik največjega zasebnega kitajskega izdelovalca avtomobilov Geely, postal največji posamični delničar Daimlerja AG, je postalo jasno, da je usoda Smarta in tudi smarta forfour v Novem mestu precej negotova. Tako se je tudi zgodilo - od lani je znano, da se Smart seli na Kitajsko in da se počasi končuje tudi izdelava električnega smarta forfour v novomeški tovarni.

Carlos Ghosn, nekdanji prvi mož Renaulta, je begunec v rodnem Libanonu, pred skoraj desetimi leti pa je bil soavtor nekaterih skupnih projektov z Daimlerjem AG. Foto: Wikipedia

Wikipedia

Carlos Ghosn in Dieter Zetsche že nekaj let nista več za krmilom Renaulta oziroma Daimlerja AG. Sta pa pred skoraj desetimi leti zasnovala vrsto skupnih projektov, ki pa se niso izkazali za uspešne. Tako je Mercedes-Benz kmalu prenehal prodajati mercedesa X. Ta poltovornjak je nastal na osnovi Nissanove navare, toda njegovo tržno življenje je bilo izjemno kratko. Podobno se je zgodilo z mercedesom citanom. Za zdaj ostaja le še projekt Edison in smart forfour v dolenjski prestolnici, ki pa mu zvoni navček. In dejstvo, da v Revozu znova krčijo obseg proizvodnje, seveda ni dobra novica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta