Pravi starši ugrabili hčerko in jo skrivali pod stopnicami

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
27.02.2022 04:40

Policisti so po več kot dveh letih našli pogrešano deklico, ki sta jo julija 2019 odpeljala njena biološka starša, potem ko sta izgubila skrbništvo svojih hčerk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostor pod stopnicami, ki je služil kot skrivališče.
Saugerties Police Department

Dve leti in pol je bila pogrešana Paislee Joann Shultis, izginulo deklico pa so ameriški policisti pred dnevi našli v ameriški zvezni državi New Yorku. Takrat štiriletna deklica je izginila 13. julija 2019. Starša, Kimberly Cooper in Kirk Shultis mlajši, sta zaradi več očitkov o zanemarjanju otrok nekaj dni pred dekličinim izginotjem izgubila skrbništvo nad svojima hčerkama, poleg štiriletnice sta imela še nekaj let starejšo hčer. Ko bi bili deklico morali prevzeti rejniki, se je iz hiše v zaselku Cayugra Heights za njo izgubila vsaka sled. Vse do prejšnjega tedna.

Kot so poročali ameriški mediji, so policisti opravili preiskavo doma v okrožju Saugteries v državi New York, deklico pa našli skrito v majhnem, temnem in vlažnem skrivnem prostoru pod lesenimi stopnicami, ki so vodile v klet.

Opazili so par drobnih nog

Preiskovalci so, kot je povedal načelnik policijske uprave v Saugteriesu Joseph Sinagra, že dlje časa domnevali, da sta deklico ugrabila prav njena starša. Med več kot dve leti trajajočo preiskavo so dobili tudi več namigov, da je deklica v hiši, kjer je bila na koncu tudi najdena, hiša pa je last dekličinega dedka Kirka Shultisa starejšega. Hišo so v tem času tudi večkrat, po navedbah policistov več kot desetkrat, obiskali, a sta jim oba Kirka Shultisa zatrjevala, da je z deklico izginila tudi njena mati in da ne vesta točno, kjer sta, da pa naj bi bili nekje v Philadelphii. Sinagra je povedal, da policisti naloga za hišno preiskavo v preteklosti niso imeli, družina jim je nekajkrat omogočila vstop v hišo, a so jih spustili le v določene prostore, kasneje pa so policijo obtožili, da jih nadleguje. "Več kot dve leti sta moška lagala policiji," je ponovil Sinagra.

V ponedeljek, 14. februarja letos, pa so policisti v hiši vstopili z nalogom za preiskavo. Dobili so namreč svež namig, da je deklica v hiši, kar je poizvedovanje tudi potrdilo, zato so lahko zaprosili za nalog za hišno preiskavo. Kakšen je bil namig in od koga je prišel, policisti niso želeli izdati. Takoj ko so dobili nalog, so poslali pred hišo policiste v uniformah, ki so bili zadolženi za to, da poskrbijo, da nihče pride v hišo ali odide iz nje, dokler ne pridejo preiskovalci. Policisti so v kleti odkrili bivališče, podobno manjšemu apartmaju. Imelo je kuhinjo, dve spalnici in dnevno sobo. Ena od sob je bila namenjena Paislee. Na steni je bilo namreč napisano njeno ime, dekličina oblačila so bila povsod po sobi, postelja je bila videti, kot da je nekdo nedavno spal v njej. A o deklici ni bilo sledu.

Prostore so preiskovali že dobro uro, ko je Erik Thiele, eden od detektivov, postal pozoren na stopnice, ki vodijo iz pritličja v klet in v bližini katerih je bila dekličina soba. Da so nenavadno zgrajene, je menil. Usmeril je svetilko skozi razpoko v lesenih stopnicah in videl nekaj, kar se mu je zdelo kot odeja. Policisti so začeli razstavljati stopnice. Ko so odstranili več kosov lesa, so opazili par drobnih nog. V majhnem, temnem in mokrem prostoru je popolnoma tiho ob svoji mami ždela iskana deklica, zdaj stara že šest let. "Na vprašanje, kaj so starši dejali deklici, da je bila tako tiho, ko so policisti hodili po stopnicah gor in dol in ko so začeli odstranjevati deske, nimamo odgovora," je Sinagra pojasnjeval novinarjem. Preiskovalci menijo, da so stanovalci hiše to skrivališče uporabili vsakič, ko je prišla policija.

Prestrašena, a zdrava

Deklica je bila prestrašena in zaskrbljena, ko so jo rešili, a v dobrem zdravstvenem stanju in nato zelo hitro dobre volje, je povedal Sinagra. Nekoliko jih je zaskrbelo, kaj so starši deklici dejali o policistih, saj jo je, kot je dejal policijski načelnik, pogled na oborožene policiste "nekoliko travmatiziral". Paislee Joann Shultis so policisti peljali na policijsko postajo in na zdravniški pregled. Med vožnjo je, so opisali medijem, opazila ob cesti restavracijo s hitro prehrano McDonald's in se spomnila, da je nekoč tam že bila. "Policisti so obrnili avto, jo odpeljali v restavracijo in ji naročili happy meal. Bila je zelo vesela," je opisoval Sinagra.

Punčko so nato predali zakonitim skrbnikom in deklica se je spet srečala s svojo starejšo sestro. Oblasti sicer še preiskujejo, v kakšnih razmerah je živela zadnji dve leti, pa tudi, kakšne so morebitne posledice za njeno duševno zdravje. Deklica ni obiskovala šole, čeprav bi jo bila že morala.

Policisti so odvzeli prostost 33-letni Kimberly Cooper, 32-letnemu Kirku Shultisu mlajšemu in 57-letnemu Kirku Shultisu starejšemu. Cooperjeva je obtožena posega v skrbništvo in ogrožanja blaginje otroka, Kirk Shultis mlajši in Kirk Shultis starejši sta bila prav tako obtožena vmešavanja v skrbništvo in ogrožanja blaginje otroka. Vsem trem, ki so jih policisti nato izpustili in se branijo s prostosti, so prepovedali približevanje deklici. Preiskovalci so še pojasnili, da so biološki starši na dan, ko bi bili morali deklici k skrbnikom, mlajšo deklico skrito odpeljali, starejša pa je bila tedaj v šoli.

V Službi za zaščito otrok so pojasnili, da bi starša po tem, ko sta jima bili deklici odvzeti - skrbnica naj bi po neuradnih podatkih postala njuna babica, mediji pa niso objavili, ali gre za babico po mamini ali očetovi strani -, lahko v primeru, da bi postala boljša starša, znova dobila skrbništvo nad hčerkama. Po "ugrabitvi" mlajše hčerke je zdaj to zelo malo verjetno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta