Smrtna kazen za morilca lastnih otrok

Zora Štok Zora Štok
07.07.2019 05:52

Ker Timothy Jones ni mogel preboleti, da ga je žena zapustila, je umoril njunih pet otrok, starih od enega do osem let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Timothy Jones
Youtube

Sredi junija so v mestu Lexington v ameriški zvezni državi Južna Karolina izrekli sodbo za enega najbolj pretresljivih oziroma grozljivih umorov v ZDA. Pred skoraj petimi leti, 28. avgusta 2014, je namreč 37-letni Timothy Jones v naselju Red Rock v Lexingtonu umoril svojih pet otrok, starih od enega do osem let. Obsojen je bil na smrt in takoj po izreku so ga, ne glede na možnost pritožbe zoper sodbo, premestili v tako imenovano death row (vrsta za smrt) v državnem zaporu Columbia. Tam se bo pridružil 37 čakajočim na izvršitev smrtne kazni, ki so bili zaradi hudih zločinov obsojeni v Južni Karolini.
"Umor lastnih otrok je nerazumljivo dejanje, dejanje blaznosti," je ob odločitvi dvanajstčlanske porote, da je Jones kriv smrti svojih otrok, komentiral sodnik Eugene Bubba Griffith. Za dan izvršitve kazni je določil 30. november letos, a zaradi možnosti pritožbe bo verjetno trajalo več let, preden bo kazen dejansko izvršena, napovedujejo mediji. Ob izreku kazni je bila porota povsem soglasna tudi o možnosti, da mu namesto smrtne kazni izrečejo kazen dosmrtnega zapora brez možnosti pomilostitve, kar po ameriških zakonih porota lahko stori, a so to možnost Timothyju Jonesu odrekli. Odločitev, da mora obtoženi umreti, je porota, v kateri je bilo pet žensk in sedem moških, soglasno sprejela v eni uri in 50 minutah, so poročali ameriški mediji.
Sodba je bila izrečena po 21 dneh sojenja, med katerim so izprašali več kot 60 prič.

Biblija je bila zanj opeka

Kdo je pravzaprav človek, ki je zmogel storiti tako blazno dejanje, kot je umor lastnih petih otrok? Timothy Jones Jr. je bil inženir računalništva, strokovnjak za software, ki je letno zaslužil 80 tisoč dolarjev. Torej vse prej kot revež. Tožilec Rick Hubbard ga je v sklepni besedi sojenja označil za "najslabše od najslabšega" in za "pošast", za katero je smrtna kazen edina primerna. "A je kak zločin lahko hujši od tega, ki ga je zagrešil obtoženi?" je tožilec vprašal poroto in dodal, da je obtoženi sam izbral, da bo postal morilec.

Mobilna hiša, v kateri je oče umoril svojih pet otrok.
Greenvilleonline.com

Žena prosila za milost

Obramba in svojci obtoženega so poroto pozivali, naj Jonesu namesto smrtne kazni izreče dosmrtni zapor. Sklicevali so se predvsem na preteklost družine, iz katere je prihajal obtoženi, in na to, o čemer je pričala socialna delavka Deborah Grey, ki je družino spremljala več let. Povedala je, da je Timothyjeva babica svojega sina, torej očeta obtoženega, rodila pri dvanajstih letih, bila pa je žrtev posilstva. Tudi mati obtoženega je bila svojevrstna žrtev, le da ne spolnih zlorab, temveč vudu ritualov, v katere je verjela njena mati. Bila je shizofrenik, in ko je bil Timothy star tri leta, je pristala v psihiatrični ustanovi in se tam zdravila dolga leta. Greyeva je tudi povedala, da je bilo v družini, v kateri je živel Timothy Jones, več primerov posilstev, incesta, različni zlorab med družinskimi člani, veliko je bilo alkoholizma, prihajalo je do streljanja, zlorabe drog in prostitucije, bili so tudi verski fanatiki. Zaradi vsega naštetega je obramba igrala na karto nediagnosticirane duševne bolezni, potem pa poudarjala še poslabšanje njegovega stanja, ko ga je zapustila žena Amber Kayzer. Ta je na presenečenje vseh, ki so spremljali sojenje, prosila za milost za morilca. "Ko sem slišala, kaj je storil najinim otrokom in kaj so morali prestati, bi mu lahko raztrgala obraz. Jezna sem bila kot medvedka, ki brani svoje otroke. A moram reči, da so ga imeli otroci radi in bil jim je dober oče.

Amber Kyzer, mati petih otrok, ki jih je ubil nekdanji partner, je na sodišču presenetila z izjavo, naj morilca ne obsodijo na smrt.
Greenvilleonline.com

Davil z rokami in s pasom

Ko se je izkazalo, da se Amber ne bo vrnila k možu, se je ta odločil za krvav obračun. Žrtve so bili otroci, stari od enega do osem let: osemletna Merah, leto mlajši Elias, šestletni Nahtahn, dve leti stari Gabriel in komaj leto stara Abigail Elaine. Jones je na sojenju natančno opisal, kaj se je usodnega 28. avgusta 2014 zgodilo v družinski mobilni hiši v Red Rocku. Prva njegova žrtev je bil Nahtahn, na katerega je bil oče najbolj jezen, ker je po ločitvi hotel živeti z materjo. Na večer, ko se je lotil svojih otrok, je bil na Nahtahna še posebno jezen, ker se je po telefonu pogovarjal z materjo - ta je po odhodu od doma otroke poklicala vsak večer. Poleg tega je dečka nameraval kaznovati, ker je pokvaril nek električni aparat. Ko je v sobo, v kateri je Jones davil svojega šestletnega sina, stopila najstarejša hči in je videla, kaj oče počne, je zadavil tudi njo. A ne takoj.

V eni izmed teh celic bo morilec otrok čakal na izvršitev smrtne kazni.
Youtube
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta