(POGLED IZ PENZIONA) Kot volkovi in angeli

Virus? Zakaj bi se ga bala? Enkrat tako moramo vsi umreti, je rekla francoski televizijski novinarki komaj devetletna Budžari na enem od indijskih smetišč, kjer je, ker so šole te dni zaradi pandemije zaprte, z vso družino pomagala iskati kaj za pod zob, odvržen kruh ali karkoli še užitnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Oče bo namreč šele po krizi, ker je zdaj prodaja ustavljena, morda lahko prodal zbrane stvari s smetišča. Še milijoni sezonskih delavcev so se v tej azijski državi naenkrat znašli brez dohodkov, poročajo mediji.
Na drugih straneh sveta, ki ga tudi sami zaradi omejitev prometa in gibanja komaj še spoznamo, strah in mrtvi - kot pred tremi meseci na Kitajskem, kjer se je novi virus prvič vtihotapil v človeka. Prebiramo strašljive napovedi o svetovni krizi, ki zna biti še hujša od tiste pred desetletjem in celo tiste pred slabim stoletjem, ki se je potem iztekla v novo veliko vojno. Raziskovalci mrzlično iščejo zdravilo in cepivo. Posamezne države skušajo z milijardnimi zneski reševati podjetja, ki so se zaradi pretrganih oskrbovalnih verig ali nevarnosti okužbe povsem ustavila in bi se lahko zlomila (prejšnji dobički so seveda že zdavnaj razdeljeni in porabljeni). Deli se helikopterski denar, koncept univerzalnega temeljnega dohodka se (čeprav le začasno) tudi vladam, ki niso ravno socialistično usmerjene, naenkrat ne zdi več tako bogokleten in utopičen – samo da se gospodarski tok ne ustavi. Če ni povečane potrošnje in kreditov, ni obresti in dobičkov. Žal tudi ne dovolj delovnih mest in davkov.
Skrivnostni virus iz Wuhana, "nanomašina z 20 geni, ki lahko uniči organizem z 20 tisoč geni", je stresel domala ves svet v več pogledih. Kljub številnim znanstvenim raziskavam še ni jasno, kaj vse nas morda ob mutacijah še čaka. Strašljivo spoznanje za človeka 21. stoletja, ki z brezhibno natančnostjo pošilja vesoljske raziskovalne sonde proti drugim planetom in proti Soncu. Zdaj se 210 držav skuša braniti pred virusom, vsaka po svoji presoji in tudi po svojih močeh, vsakršnih močeh. Kot volkovi se borijo za maske in drugo zaščitno opremo, da ne bi umirali njihovi državljani. Kakšne cene so večkratno višje kot pred meseci, za revnejše države težko dosegljive, še huje; že naložena pošiljka na letalu lahko ob višjem plačilu, beremo, zadnji trenutek odleti drugam, kakšno letalo zastane v tranzitu …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta