Politična kosila in druga sporočila

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
23.11.2019 07:03

To je opozorilo: kosila pri predsedniku vlade so vedno najdražja kosila, je sredi tedna, ko so se koalicijski partnerji manjšinske vlade Marjana Šarca spravljali k obedu pri premierju, tvitnil Pavel Gantar, nekdanji minister in predsednik DZ, skratka eden bolj izkušenih politikov iz LDS-tabora, ki je vladal skoraj nepretrgoma med letoma 1992 in 2004.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Prvak LMŠ je vabil na malico tik pred "usodno" proračunsko sejo, na kateri njegov ministrski zbor, ki nima (matematične) politične večine v DZ, ni mogel več računati na podporo Levice. Gantar je ob tem predglasovalnem ritualu postal pozoren, ker njegovo oko spomina seveda seže v čas Janeza Drnovška, še vedno absolutnega rekorderja po številu vlad, ki jih je sestavil, in času vladanja. In ne glede na politični nazor ni redka tudi ocena, da je vodilni tudi po kompetenci vladanja. Kosila pri Drnovšku, in to ravno pred proračunskimi seansami, so bila njegov značilni običaj. Političnim igralcem in opazovalcem političnih devetdesetih je seveda znan podatek, da so (nekateri) ministri s teh kosil odhajali kdaj slabe volje, tudi z nemalo okleščenimi proračuni za njihove resorje v zadnjih prerazporejanjih denarja. Skratka, stala so jih tudi po milijardo tedanjih slovenskih tolarjev. Na to je meril danes upokojeni politik Gantar. Kot bi Mitja Gaspari, dolgoletni LDS-finančni minister, prišepnil današnjemu skrbniku državne blagajne Andreju Bertonclju, naj to predlaga še Šarcu. Tik pred glasovanjem so namreč močno narasli apetiti, da bi občinam dvignili povprečino do te mere, da bi nastalo po Bertonclju neskladje med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna. In bi zato kot minister moral odstopiti, je zagrozil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta