(VIDEO) Zibelka kitajske industrije aparatov za dom: Hisense z Gorenjem ob bok Samsungu in LG-ju

Srečko Klapš Srečko Klapš
11.01.2020 05:00

Pol stoletja Hisense iz kitajskega Qingdaa širi lovke po svetu, nazadnje tudi v Velenje, kjer bo njegov največji proizvodni center v Evropi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni direktor Gorenja in predsednik uprave Hisense International dr. Lan Lin v pogovoru s slovenskimi in srbskimi novinarji na sedežu Hisenseja v Qingdau.
Srečko Klapš

Kitajski koncern Hisense je pred koncem leta trdno prevzel vajeti v svoje roke, potem ko je delnice in obveznice Gorenja umaknil z borz ter zaposlenim, lokalnim oblastem in javnosti nalil čistega vina. Še prej so Kitajci pokrili okoli 150 milijonov evrov izgube zadnjih dveh let in si za letos zastavili doseči 30 milijonov evrov čistega dobička. Napovedali so tudi novo poenostavljeno strukturo v Evropi, ki jo nameravajo graditi iz Velenja, in novo družbo Hisense Gorenje Europe, ki naj bi jo vzpostavili nekje ob avtocesti med Velenjem in Ljubljano, saj si želijo iz slovenske prestolnice vleči upravljalske in prodajne niti v Evropi.
{embed_youtube}https://youtu.be/pLVwYYWuVic{/embed_youtube}
Glavni direktor Gorenja in predsednik uprave Hisense International dr. Lan Lin, je napovedal tudi optimiziranje strukture zaposlenih v Velenju, ker, kot je dejal, predvsem v režijskih službah ne dosega razmerij, ki veljajo na ravni koncerna Hisense ter v panogi proizvodnje in prodaje gospodinjskih aparatov in zabavne elektronike. Gorenje od okoli deset tisoč zaposlenih namreč zaposluje štiri tisoč ljudi, ki niso neposredno vezani na proizvodnjo.

Qingdao zibelka kitajske industrije aparatov za dom

Da je to mogoče organizirati bolj optimalno in učinkovito, je skupini novinarjev iz Slovenije in Srbije Lan Lin skušal predstaviti v tovarnah televizorjev, hladilnikov in klimatskih naprav v okolici desetmilijonskega mesta Qingdao ob Rumenem morju, kjer ima Hisense tudi svoj sedež. Nekoč je bil ta najvišja zgradba v mestu, a jo po silovitem razvoju danes obkrožajo precej višji nebotičniki. Da velja to mesto za zibelko kitajske industrije bele tehnike, priča dejstvo, da ima tu sedež tudi nekajkrat večji Haier, ki se je prav tako potegoval za nakup Gorenja, a je ponudil le malo nad desetimi evri za delnico, s čimer je bil za slaba dva evra prekratek.

V tovarni hladilnikov 1600 zaposlenih izdela 700 hladilnikov na uro, tudi hladilne omare za Gorenje.
Srečko Klapš
Robot Yaskawe v tovarni hladilnikov, ki ima 22 avtomatiziranih testnih linij.
Srečko Klapš

V Velenju proizvodni center Gorenje

Lan Lin je razkril tudi, zakaj so za Gorenje ponudili največ, čeprav so v skrbnem pregledu uvideli sledi kreativnega računovodstva, ki je generiralo 150-milijonsko luknjo: "Preprosto smo hoteli dobiti v naš portfelj uveljavljeno blagovno znamko Gorenje v Evropi in Rusiji kot tudi Asko, ki poleg prepoznavnega skandinavskega dizajna prinaša višjo dodano vrednost." Lin je dejal še, da so v ta projekt vložili že veliko denarja in da morajo tudi zato svoje delničarje prepričati, da bodo poslej poslovali bolj učinkovito. Od tega je odvisna tudi uresničitev obljube o gradnji nove tovarne televizorjev v Velenju. Lin bi jo tudi sam najraje videl stati tam, zato se bodo po kitajskem novem letu, ko se vrne v Velenje, lotili realizacije poenostavljene strukture v Evropi, z manj divizijami, kar bi prispevalo k višji učinkovitosti.

Wang Zhigang, vodja Hisensejevega centra R&D: “V raziskave in razvoj vlagamo pet odstotkov prihodkov, imamo 24.000 patentov in izpolnjujemo 300 zahtevnih standardov kakovosti.”
Srečko Klapš

Spremljala nas bo umetna inteligenca

​Hisense ima na obrobju Qingdaa svoj razvojni center, v katerem dela več kot šest tisoč inženirjev z magisterijem ali doktoratom. "V raziskave in razvoj vlagamo pet odstotkov letnih prihodkov, imamo 24.000 patentov in izpolnjujemo kar 300 zahtevnih standardov kakovosti. Šestkrat smo bili kitajski šampion tehnološkega razvoja, ki ga podeljuje kitajski predsednik Xi Jinping," je našteval Wang Zhigang, šef Hisensejevega ​ centra R&D, in dodal, da sodelujejo s 50 univerzami po svetu. Z rešitvami glasovnega upravljanja in prepoznave obrazov se ukvarja več kot sto inženirjev in nekatere bodo na voljo tudi v izdelkih Gorenja: "V prihodnje bodo naši napori usmerjeni v internet stvari, saj naše tehnologije omogočajo, da razberemo navade in potrebe ljudi ter jim jih prilagajmo," je bilo slišati že skoraj strašljivo. Tudi zato imajo svoj oblak, ki vsrkava velike količine podatkov (big data), na podlagi katerih bodo ponujali in prodajali rešitve v prihodnje kar s pečicami, hladilniki in multimedijskimi zasloni.

Zadnja kontrola pred pakiranjem in razvozom hladilnikov po svetu.
Srečko Klapš
Hisense so v Qingdau v zalivu ob Rumenem morju ustanovili leta 1969, ko so zgradili sedež podjetja, je bila to najvišja zgradba, danes jo obkrožajo nebotičniki.
Srečko Klapš

Stomilijonski vložki v športne dogodke

Hisense svoj konkurenčni položaj na trgu gradi tudi s promoviranjem blagovne znamke na osnovi sponzoriranja svetovnih športnih dogodkov, predvsem nogometa. Podprl je evropsko in svetovno prvenstvo v nogometu (Euro 2016 in FIFA 2018) ter nogometno evropsko prvenstvo Euro 2020. Leta 2014 je sponzoriral tudi nemški nogometni klub Schalke 04. Candy Pang, namestnica predsednika marketinga družbe Hisense International, je povedala, da so se načrtno lotili utrjevanja blagovne znamke s svetovnimi športnimi dogodki: "Na letošnjem evropskem prvenstvu v nogometu se bodo na stadionih in prizoriščih poleg oglasov krovne družbe Hisense vrteli tudi logotipi za blagovni znamki Gorenje in Asko. Hisense namerava v Euro 2020 vložiti okoli sto milijonov dolarjev. Ob tem Gorenje še naprej ostaja pokrovitelj rokometa in slovenske reprezentance v smučarskih skokih." Candy Pang je še dejala, da na ameriški trg prodirajo s sponzoriranjem NASCAR, ekipe Red Bull v formuli ena. Azijsko-pacifiške trge pa dosegajo tudi s pokroviteljstvom prvega grand slama v sezoni Australian Open. Razmišljajo o ambasadorju ali ambasadorki blagovne znamke Hisense.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta