Nasin rover na Marsu piše zgodovino: Prvič na Rdečem planetu ustvaril kisik

Gregor Grosman
22.04.2021 09:46
MOXIE je postal prva naprava, ki jo je izdelal človek in je na drugem planetu ustvarila kisik. Tehnologija bi lahko astronavtom omogočila dolgoročno bivanje na sosednjem planetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija, ki jo je Nasin rover Vztrajnost z Marsa poslal 13. aprila.
EPA

Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je roverju Perseverance (Vztrajnost), ki je na Marsu pristal februarja letos, uspel zgodovinski dosežek. Uspešno je pretvoril delček atmosfere Rdečega planeta v kisik. Marsovo atmosfero sicer sestavlja več kot 95 odstotkov ogljikovega dioksida in zgolj 1 odstotek kisika. To bi lahko bil prvi korak k utrjevanju poti za shranjevanje kisika na Marsu, poleg tega postaja še tako futurističen scenarij, da bodo lahko bodoči astronavti na tem planetu pridobivali kisik za dihanje, bolj realističen, so prepričani strokovnjaki. 

Pretvorbo atmosfere planeta v kisik je omogočil eksperimentalni instrument MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), ki je nameščen v "trebuhu" roverja, velik pa kot opekač kruha ali polovica avtomobilskega akumulatorja. Deluje podobno, kot drevesa na zemlji, ki prav tako pretvarjajo ogljikov dioksid v kisik. MOXIE je ustvaril 5,4 grame kisika, poroča Business Insider, s čemer bi astronavt preživel približno 10 minut.

"To je ključni prvi korak pri pretvorbi ogljikovega dioksida v kisik na Marsu," je v dejal Jim Reuter, predstavnik Nase. "MOXIE čaka še veliko dela, toda rezultati demonstracije tehnologije obetajo veliko in približujemo se cilju, da bomo nekoč videli ljudi na Marsu." Gre za prikaz delovanja tehnologije, ki vključuje pretvorbo atmosfere, ki temeljijo na ogljikovem dioksidu, v kisik. Nasa načrtuje še več testiranj, vsaj devet v naslednjih dveh letih, s katerimi želijo ugotoviti, kako pretvornik obratuje ob različnih temperaturah in vremenskih pogojih. Preizkusi bodo potekali tudi v različnih Marsovih letnih časih, MOXIE pa ima zmogljivost ustvariti do 10 gramov kisika na uro. 

Tehnik Nasinega Jet Propulsion Laboratoryja (JPL) v Pasadeni namešča Mars instrument MOXIE v zaščiteno notranjost roverja Perseverance.
Reuters

Kisika ne potrebujejo samo astronavti

Nasa ob tem razlaga, da ne gre zgolj za prizadevanje, da bi zagotovili astronavtom zadostno količino kisika za dihanje v zgrajenem marsovskem habitatu. Tudi rakete za izgorevanje pogonskega goriva potrebujejo kisik. Tako bi lahko pretvorniki večjih dimenzij zagotovili dovolj kisika, da se bodo astronavti z Rdečega planeta lahko varno vrnili domov, so navedli pri Nasi. 

Sicer bi lahko za vse bodoče misije na Mars potrebno količino kisika ponesli s seboj z Zemlje, a to bi bila zaradi enormnih potreb zelo zahtevna naloga. Ker bi zaloge kisika zasedle preveč prostora na vesoljskem plovilu, je ta scenarij zelo malo verjeten. Z dokazom, da MOXIE deluje, pa to ne bo potrebno. Raziskovalci Rdečega planeta bi enostavno potrebovali pretvornik večjih dimenzij in zmogljivosti.

Ilustracija koncepta habitata na Marsu.
Nasa/jpl

Znanstveniki tako že načrtujejo v prihodnosti na Mars poslati stokrat večji pretvornik, ki bi na koncu lahko proizvedel dovolj kisika - približno 25 metričnih ton - za izstrelitev štirih astronavtov s površine. Proizvodnja kisika na oddaljenem planetu pa ne bi prihranila samo veliko prostora in teže, ampak tudi goriva in denarja za pot na Mars.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta