(INTERVJU) Jurij Tepeš: Težko sprejmeš, da te pol države grdo gleda

Zoran Mijatovic
06.07.2020 05:05

Z nekdanjim specialistom za smučarske polete o koncu kariere, finančnih težavah, neprestanem hujšanju, neslavni zmagi v Planici 2015, Primožu Rogliču, dirkaških podvigih, očetovih vplivih ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljančan zdaj večinoma dneve preživlja v Kranju, kjer znanje predaja mladinskim reprezentantkam.
Robert Balen

Klasična zgodba: ko so Juriju Tepešu v otroštvu odstranili vranico, so mu zdravniki napovedali, da se ne bo mogel ukvarjati s profesionalnim športom. In se zmotili. Fant iz skakalne družine – njegov oče Miran je dobitnik srebrne ekipne olimpijske medalje iz Calgaryja, sestra Anja pa ena od začetnic ženskih skokov pri nas – je že leta 2006 postal svetovni mladinski podprvak, zaostal je le za Gregorjem Schlierenzauerjem. Ob preskoku v člansko vrsto je postal predvsem lovec na razdalje, specialist za letenje, obe zmagi v svetovnem pokalu je namreč dosegel v Planici (2013 in 2015). Prav tista druga ga je za vedno zaznamovala – ker je končal tik pred Petrom Prevcem, ta ni osvojil velikega globusa. Ob enakem številu točk, a več zmagah, je pripadel Severinu Freundu. Tepeš je čez noč od enega od herojev nacije postal državni sovražnik številka ena za številne navijače. Pa čeprav je bil vrhunski ekipni sotekmovalec – ko je bil v moštvu, je Slovenija osvojila devet od skupno desetih zmag v svetovnem pokalu. Ker v zadnjem obdobju 31-letnik ni več našel priključka k svetovnemu vrhu, kar se je poznalo tudi v denarnici, je pred dnevi razglasil, da zaključuje športno pot. Še vedno pa bo ostal del smučarskih skokov.

Jurij, kaj je bila tista točka, ko ste rekli, da je dovolj? In kako to, da vas ni za podaljšanje kariere pritegnilo decembrsko SP v Planici?
"O koncu kariere sem zelo resno razmišljal že lani, a sem si rekel, da si ne bom mogel odpustiti, če bom nehal ravno pred Planico. Marčevsko, seveda. Potem pa je prišel koronavirus … Tehnika se je precej spremenila. Z dobrimi skoki sem na velikankah zraven, na manjših skakalnicah niti ne. Po naravi pač nisem eksploziven, tehnika pa je šla prav v to smer, ki si je nisem želel. Saj bi si še želel skakati v Planici tudi decembra, ni pa to takšna stvar, da bi lahko potegnil še eno sezono. Tri leta sem že brez pokrovitelja, in se ne izide. V zadnjem letu me je finančno podpirala žena. Ko je dovolj, je dovolj. Nekje je treba potegniti črto. Mislim, da lahko počnem še kaj drugega, ne le skačem."

Vse do Planice 2015 je bil heroj naroda - potem pa ob popolnem poletu doživel pogrom.
Andrej Petelinsek
Da je treba letalnice spoštovati, ga je na trd način izučil Kulm leta 2015.
Erwin Scheriau
Ker je njegov oče skakalni funkcionar, se je moral Jurij že od malega toliko bolj dokazovati.
Igor Napast
Na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2006 je zaostal le za veleuspešnim Gregorjem Schlierenzauerjem.
Ales Fevzer
Ko je v tem športu večji pomen dobil odskok, manj pa let, so Tepeševi skoki postali vedno krajši.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.