Novi trener, visoki cilji: Meta Hrovat na poti do vrha?

20.10.2021 08:01
Kranjskogorčanka v alpskem smučanju odpira novo poglavje. Zgodbo namerava spisati z enim najbolj uspešnih trenerjev Liviem Magonijem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Spet je zamenjala trenerja in se vrnila pod okrilje reprezentance. Meta Hrovat še ni zaključila faze iskanja smučarske identitete. Na uvodno tekmo na Tirolsko se odpravlja kot deseta veleslalomistka sveta, kar je daleč od trditve, da dosedanje delo ni obrodilo sadov. Hrovatova pa si preprosto želi več in to namerava doseči z novim trenerjem Liviem Magonijem. Ki slovi po odličnosti in je do naslova najboljše smučarke sezone pripeljal najprej Tino Maze, za njo lani tudi Petro Vlhovo. "Začetek sodelovanja z Liviem je največja sprememba te sezone, ki je povzročila številne druge spremembe. Drugačni so način treninga, dojemanje smučanja in postavljanje prioritet v posameznih obdobjih sezone."

Izkušeni Jure Hafner je bil prvi trener Mete Hrovat in je zatem vseskozi ostajal vsaj v ozadju njene smučarske poti, tudi lani je bilo tako. Kako je letos? "S Hefotom sva še v stikih, a o profesionalnem smučanju se ne pogovarjava," dilem o tem, kdo trenutno vodi njeno smučanje, ne dovoli Hrovatova.

Kaj je torej novega pri Hrovatovi, da so bile že priprave na sezono nekaj posebnega? "Poleti sem veliko več trenirala kot prejšnja leta. Spremenila sem tudi način dela. Z Liviem se veliko pogovarjava in jasno nama je, da sprememb v tehniki, ki jih želi uvesti v moj način smučanja, ni mogoče uresničiti v 70 dneh. To je proces, ki traja dlje. Nekaj sprememb smo kljub vsemu opravili," razkrije 23-letnica, ki pravega počitka v tem poletju ni imela. "Ko sem bila doma, so bili na sporedu kondicijski treningi. Malo časa zase sem si le vzela - bila sem na morju in prvič sem poskusila s padalstvom. Želim si čim več novih izzivov."

Tudi v tej zimi bo Meta Hrovat osredotočena na tehnične discipline. 
Andrej Petelinšek

V smučanju si tako kot trener želi, da razširi nabor disciplin, v katerih nastopa v svetovnem pokalu. V prejšnji sezoni je že tekmovala tudi v superveleslalomu. "Moja želja je mojim disciplinam priključiti vsaj superveleslalom. A zopet je to proces. Najprej se moram v hitrih disciplinah počutiti varno in že samo to zahteva ogromno časa in kakovostnega treninga. V hitrih disciplinah ni enostavno dobiti terene za treninge in tudi časa ni ravno na pretek. Čez poletje sem že opravila veliko več treninga hitrih disciplin. Se pa zavedam, da to za najvišji nivo tekmovanja ni dovolj," razkrije Hrovatova.

Sezono 2021/22, ki je tudi olimpijska, bo torej Kranjskogorčanki spet posvetila nastopanju v tehničnih disciplinah. "Zagotovo bo letos fokus na tehničnih disciplinah. Veliko smo razpravljali o tem, da sem lahko dobra tako v veleslalomu kot v slalomu. Mentalno sem pripravljena in se zavedam, da sem tudi v slalomu sposobna dobrih rezultatov. Po lanski sezoni sem se v slalomih podzavestno začela smučati, kot da je to moja pozabljena disciplina. Sedaj me čaka pot nazaj - najprej v najboljšo trideseterico, zatem višje."

EPA

Sezona se začne s priljubljeno disciplino Mete Hrovat, veleslalomom. To je priložnost za uspešen začetek, po katerem bi bilo vse lažje. "Seveda mi to ustreza, ker se v veleslalomu počutim najbolj suvereno. Tekma v Söldnu pa je zmeraj zelo zahtevna, sploh za začetek sezone. Samozavestna sem, saj smo čez poletje opravili celoten nabor predvidenih treningov. Na treningih sem sposobna prikazati dve izjemno hitri vožnji. A sledijo štiri zelo povprečne, take, ki me ne zadovoljijo. Na treningih še nisem konstantna. Na tekmo grem tako samozavestno, a na realnih tleh."

Hrovatova je letos znova del reprezentance, četudi lahko trenira tudi po svojem programu, ko to potrebuje. "V zadnjem času smo opravili nekaj skupnih treningov, trenirala sem tudi s tujimi reprezentancami. Tako sem dobila nekaj informacij o tem, kam trenutno sodim. To ti lahko prinese samozavest, a le, če si hiter. Je pa tekma druga zgodba."

V Sölden potuje zdrava. "Ne samo, da nimam poškodb, tudi sicer se počutim zelo zdravo. Imam občutek, da telo funkcionira," je sklenila Meta Hrovat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.