Blaž Rola ni imel časa, da bi proslavil dosežek

Zmago Gomzi
14.04.2021 07:30
Ptujski teniški igralec je po dveh letih v Splitu spet osvojil challenger turnir, zdaj je pri petih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Rola je bil presenečen, da je prvič v četrtem dvoboju premagal Blaža Kavčiča. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Blaž Rola piše zanimive teniške zgodbe. Za zadnjo je poskrbel minulo nedeljo, ko je v finalu turnirja serije challenger z nagradnim skladom 44.820 evrov v Splitu z 2:6, 6:3, 6:2 ugnal 34-letnega rojaka Blaža Kavčiča in osvojil peti challenger turnir v karieri. Pred tem je 193 centimetrov visoki levičar s Ptuja zmagal na turnirjih iste kategorije v Guangzhouju (leta 2014), Santosu (2015), Tallahasseeju (2017) in v mehiškem Leonu (2019).

Šele drugi slovenski finale

Rola in Kavčič - slednji je osvojil 18 challenger turnirjev - sta se pred finalom v Splitu pomerila trikrat (nikoli v finalu) in vselej je zmagal Ljubljančan. Finale v osrčju Dalmacije je bil šele drugi med slovenskima igralcema v zgodovini; prvega sta odigrala Aljaž Bedene in Grega Žemlja leta 2012 v kitajskem An Ningu, zmage pa se je veselil Žemlja. Rola je z zmago na svetovni lestvici ATP s 165. mesta napredoval na 147., Kavčič pa z 238. na 215.

Rola je bil zmage v Splitu zelo vesel, saj sta od njegovega zadnjega zmagoslavja minili dve leti. "Sploh ne vem, kako mi je uspelo. Razmere so bile bolj pisane na kožo Kavčiču - veter, dež, mraz. Igrišče je bilo počasnejše kot prejšnje dni. Srečen sem, škoda le, da so takšni časi in da gledalci ne smejo na tribune. Prepričan sem, da bi bile drugače polne do zadnjega kotička," je povedal Blaž Rola, ki je imel ob slavju mešane občutke: "Igral sem proti prijatelju, skupaj trenirava, imava skupnega trenerja, Blaža Trupeja, ki je bil z nama tudi v Splitu. Oba sva bila v finalu in igrala dober tenis, kar pomeni, da tudi dobro delava."

Pot v top 100 vse bolj trnova

Ptujski tenisač se lahko pohvali z več vidnimi dosežki, med katerimi sta zlati kolajni v posamični konkurenci in dvojicah na sredozemskih igrah v turškem Mersinu (2013), ki sta bili odskočna deska za profesionalno teniško pot.

Leta 2014 je prvič zaigral na grand slam turnirju. Na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu se je skozi kvalifikacije prebil v glavni turnir, tam v prvem krogu izločil Argentinca Federica Delbonisa, v drugem pa je moral priznati premoč Slovaku Martinu Kližanu. Je zmaga v Splitu zanj prelomnica v želji, da se približa svoji najvišji uvrstitvi na svetovni ATP-lestvici, na kateri je bil januarja leta 2015 na 78. mestu?

"Od takrat je minilo še že šest let, v tem času je bilo veliko vzponov in padcev. V teh letih sem spoznal, da bo pot do vrnitve med najboljših sto igralcev na svetu ali morda do doslej moje najvišje zelo trnova. Še zlasti zaradi novosti pri osvajanju točk in razvrščanju na svetovni lestvici. Zdaj se je veliko težje povzpeti, kot se je bilo prej. Teh 80 točk, ki sem jih osvojil za zmago v Splitu, bi me pred novostmi ponesle veliko višje," pojasni Rola, ki mu je na nekaterih challenger turnirjih manjkala le pika na i za zmagoslavje. "Konkurenca je vse bolj zahtevna, na challenger turnirjih igrajo zelo kakovostni igralci. Med tistimi, ki so na lestvici ATP uvrščeni okoli stotega mesta, in tistimi okoli 300. mesta v igri ni večje kakovostne razlike. Vsak lahko premaga vsakogar, zato so tudi vzponi in zdrsi na lestvici."

V Beograd po nove zmage

Pred ptujskim teniškim igralcem je še en izziv, zato ni imel časa, da bi proslavil dosežek. Iz Splita se je takoj preselil v Beograd, kjer bo zaigral v glavnem delu challenger turnirja z nagradnim skladom 132.280 evrov. "Če sem bil na turnirju v Splitu brez podpore s tribun, jo bom tokrat imel, kajti z menoj bosta tudi žena Vanesa in hči Izabela," zadovoljno pove sogovornik, ki si želi, da bi se zdravstveno stanje v svetu izboljšalo.

"Vsake tri dni moram na testiranje za koronavirus, ni ravno prijetno, a tako pač je. Doslej še nisem bil pozitiven in upam, da bo tako tudi ostalo, saj me čakajo novi turnirji. Po challengerju bom v Beogradu morda ostal še prihodnji teden, saj sem se prijavil na turnir serije ATP z nagradnim skladom 650.000 evrov, ki bo v Novak centru. Za ATP-turnir bom moral igrati kvalifikacije, toda če bom na challengerju igral uspešno in se prebil v polfinale, bom nastop na ATP-turnirju moral odpovedati, saj se bodo kvalifikacije zanj že začele," razloži Rola, ki je med koronavirusom prek interneta opravil nekaj izpitov na univerzi Ohio State Culumbus v ZDA, kjer je leta 2013 zaradi tenisa prekinil študij. "Čaka me še dobro leto študija, želim ga dokončati in si pridobiti izobrazbo," je odločen ptujski teniški as.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta